Terrorbrann

Israel har den siste uken blitt herjet av en rekke branner. Innbyggere har kjempet en fortvilet kamp mot flammene flere steder i landet. Å høre at mange av disse brannene trolig er påsatt, er fortvilende.

Ikke siden brannene påHermonfjellet i 2010, der 44 mennesker mistet livet og 17.000 ble evakuert, har Israel blitt så hardt rammet av kratt- og skogbranner som den siste uken. Flere måneder uten regn har gjort landskapet knusktørt og lett antennelig.

Derfor var det dramatisk da de første brannene brøt løs forrige tirsdag iZichron Yaacov ved Karmelfjellet og i områder vest for Jerusalem. Etter hvert utviklet det seg til flere hundre branner som spredte seg raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det gjør inntrykk å se bilder av voldsomme ildtunger som fortærer skogen ved boligblokkene i millionbyenHaifa. Før helgen fikk over 80.000 mennesker beskjed om å evakuere fra Israels tredje største by, inkludert skoler, barnehager, universitetet og to fengsler. Vi vil uttrykke vår dype medfølelse for alle dem som har mistet hjemmene sine i denne tragedien.

Det er svært alvorlig hvis mer enn halvparten av brannene er påsatt, slik israelske myndigheter mener det er grunn til å tro. Det tas forbehold om etterforskning, men en rekke mistenkte er arrestert, og statsministerBenjamin Netanyahu har gått ut og advart mot at all ildspåsettelse eller oppfordring til dette, vil bli regnet som terrorisme.

Selv om ildspåsettelse er blitt brukt av terrorgrupper tidligere, advares det nå mot en ny type terrorisme. SikkerhetsministerGilad Erdan er en av dem som har uttalt at nasjonen er nødt til å forberede seg på denne typen terror.

Midt i tragedien er det likevel oppmuntrende å høre at Israel raskt fikk hjelp til brannslukking fra blant andre Kypros, USA, Russland, Kroatia og Hellas, så vel som palestinske selvstyremyndigheter. At brannmannskap fraVestbredden deltar og understreker at her må brannene slukkes uansett hvilken religion de berørte tilhører, er ikke bare kjærkommen hjelp, men også forsoning i praksis.

Desto mer nedslående er det å se at Hamas og andre organisasjoner har lagt ut bilder av glade mennesker som jubler over brannene iIsrael. Hashtagen #IsraelBurns (Israel brenner) brer seg bokstavelig talt som ild i tørt gress i sosiale medier. I mange av meldingene hylles ildspåsetterne.

Det er nedslående og uforståelig, men ikke overraskende, for vi har gang på gang sett tilsvarende jubelscener blant Hamas-tilhengere etter terrorangrep i Israel. Slik plantes hat i den oppvoksende generasjon og konflikten mellom Israel og palestinerne holdes ved like.

Faren er stor for at nye branner kan bli startet med forsett, på grunn av opphausingen i sosiale medier. Dette sprer naturlig nok frykt, og da har terroristene oppnådd sitt mål: Å få oppmerksomhet om sin sak ved å skremme og ramme uskyldige sivile. Det er imidlertid ingen ting som kan rettferdiggjøre bruken av ild for å formidle et budskap.
 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innlegg avDagen.