PAUSE: Statsminister Erna Solberg tar en selfie med noen av statsrådene under en pause i regjeringsforhandlingene på Jeløya. Foto: Lennart Pettersen / Høyre / NTB scanpix

Stille fra Jeløy Radio

onsdag 10. januar 2018

Lederartikkel

Fra forhandlingene på Jeløya har det så langt ikke kommet noen lekkasjer, men det begynner å haste med å komme fram til enigheter dersom de skal holde sin egen tempoplan.

Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har vært samlet en uke på Hotell Jeløy Radio utenfor Moss for å diskutere en eventuell utvidelse av regjeringen. Så langt har hovedforhandlerne Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande bare så vidt brutt radiotausheten og informert om et område de er blitt enige om.

Det er ikke imponerende at tre partier, som alle har en godt utviklet sosial samvittighet, blir enige om å satse mer på et enda mer inkluderende arbeidsliv.

Det burde være et selvsagt satsingsområde at mennesker som har vansker med å få seg en jobb får drahjelp for å få en mer meningsfylt hverdag og kan gå over fra å motta ytelser til selv å yte et samfunnsmessig bidrag.

Men det er klart at en slik enighet kan være nyttig å markedsføre for å gi inntrykk av at de tre partiene er på vei mot noe større, at de faktisk er inne i en konstruktiv prosess. Likevel er dette et eksempel på et tema som er milevis unna de antatt vanskeligste politikkområdene som forhandlingsdelegasjonene må adressere de nærmeste dagene.

Siden torsdag i forrige uke har det vært dørgende stille fra Jeløy Radio. Statsministeren har hatt andre, presserende gjøremål. Blant annet har hun deltatt på Høyres felleskonferanse på Sundvollen Hotell i Buskerud.

Tirsdag var hun med på årets store begivenhet i norsk næringsliv, NHO-konferansen, og i dag reiser hun til USA for samtaler med president Donald Trump.

Kanskje ga gjensynet med Sundvollen noen gode tanker for statsministeren i og med at det var der Høyre og Fremskrittspartiet for drøye fire år siden fant ut av det med hverandre i spørsmålet om regjeringssamarbeid.

Selvsagt kan forhandlingene fortsette selv om «sjefen» ikke er til stede. Solberg vil uansett hele tiden være oppdatert på situasjonen uavhengig av hvor hun befinner seg.

Fra forhandlingene på Jeløya har det så langt ikke kommet noen lekkasjer, men det begynner å haste med å komme fram til enigheter dersom de skal holde sin egen tempoplan. Det har vært antydet at en ny regjering kunne være klar etter to uker med forhandlinger. Det vil i så fall bety at de må være ferdige før helgen.

Innen den tid må de tre forhandlingsdelegasjonene finne fram til en felles politikk på områder som leteboring og konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Framtidig rammebetingelser for norske oljevirksomhet er også blant problemområdene sammen med asylspørsmålet og omlegging til grønne avgifter.

Landbrukspolitikken har lenge vært et stridsspørsmål mellom regjeringen og de tidligere støttepartiene KrF og Venstre. Høyre og Frp har gjennomført betydelige endringer og ønsker å gjøre mer for å redusere tollbeskyttelser, subsidieringer og reguleringer.

Ifølge Sunnmørsposten ble landbruksminister Jon Georg Dale hentet inn til forhandlingene mandag. Det kan tyde på at regjeringsforhandlingene har kommet til et kritisk punkt og at de tre partiene er inne i den helt avgjørende fasen i drøftingene.

-----