Kristen forkynnelse og allmenn livsvisdom

Ikke minst i en tid som vår kan det være fare for at predikanter opptrer så forsiktig at forkynnelsen mister noe av sin brodd.

I torsdagens avis kunne vi lese at61 prosent av norske studenter ikke tror på noen gud. Ifølge en spørreundersøkelse fra Sentio, gjengitt i studentavisen Universitas, svarte bare 22 prosent at de tror på en gud. Det er dypt nedslående å lese slike tall. Samtidig gir de en viktig realitetsorientering når det gjelder den åndelige tilstanden her i landet.

De som i dag er barn og unge, vokser opp i et samfunn der foreldregenerasjonen deres i stadig større grad regner seg som mer eller mindre sekulære. Foreløpig bare aner vi konsekvensene av dette. Det skiftet som har funnet sted de senere år er antakelig mer omfattende enn de fleste av oss innser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Somkristne kan det være fristende å henfalle til resignasjon eller tilbakeholdenhet i møte med en slik samfunnsutvikling. Men den kristne kirke er ikke kalt til passivitet eller taushet. Det er langt mer konstruktivt å se etter muligheter forevangeliet i vår sekulariserte samtid.

Noen slike muligheter er detEyvind Skeie peker på i dagens avis. Den kjente forfatteren og salmedikteren snakker blant annet varmt om prekenen. Skeies ideal er å gi tilhørerne en opplevelse av å gå glipp av noe viktig hvis de ikke er til stede pågudstjenesten:

Det er sant at kristenforkynnelse kan stå i fare for å degenerere til formidling av allmenn livsvisdom. Og det finnes ingen bedre kilder til livsvisdom enn Guds ord. Men samtidig er det slik at vi ikke forkynner helheten iGuds ord sant og rett hvis vi ikke larKristus og hans frelsergjerning være hovedsaken også i forkynnelsen.

Ikke minst i en tid som vår kan det være fare for at predikanter opptrer så forsiktig at forkynnelsen mister noe av sin brodd. En god preken består ikke av åndelig tåkeprat uten berøring med menneskers liv. Kristen tro er mer enn en filosofi. Den kristne kirke har i all sin historie hevdet at kristendommen har sin basis i reelle forhold. Skal kirken snakke sant om livserfaringer, om kompleksitet og om hverdagslivet, må den også snakke sant om Kristus. Slik vil ekte kristen forkynnelse ikke føre mennesker på avstand fra det virkelige livet. Snarere vil forkynnelsen kunne hjelpe oss til å se Kristus som Guds nådegave inn i det livet vi lever på jorden.

I lys av dette er det også interessant å lese Skeies betraktninger om lekmannsforkynnelsen. Det finnes ingen ting som kan rettferdiggjøre at kristne forkynnere tar lett på idealet om å snakke sant. Når man opptrer som forkynner av Guds ord, er det nødvendig at man samvittighetsfullt gjør sitt beste for at det faktisk er Guds ord man forkynner.

Samtidig må ikke reservasjonene bli så store og omfattende at Kristus-vitnesbyrdet mister sin kraft. Kristendommens kjernebudskap går utenfor fatteevnen til selv det skarpeste menneskesinn. Dette budskapet kan vi bare ta imot i tro. Derfor kan forkynnere frimodig fremholde budskapet om at Gud har sendt sin Sønn til verden for å frelse oss, og at vi alle trenger denne frelsen. Dét er budskapet til studenter, og til mennesker i alle andre livssituasjoner.

Midt i alt dette livet bringer med seg, kan vi slutte oss til vitnesbyrdet i 1. Johannes 5:

«Gud har gitt oss evig liv, og dette liv er i hans Sønn. Den som har Sønnen, har livet.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.