LØFTER: Knut Arild Hareide & co har etter valget gjort nettopp det de sa de skulle gjøre før valget.  Foto: Mariam Butt, NTB Scanpix

KrF holdt ord

torsdag 1. februar 2018

Lederartikkel

Anklagene mot KrF kommer fra det partiet som etter valget har tøyd sannheten lengst for selv å komme i regjeringsposisjon.

Man kan si mye om KrFs samarbeidsvedtak før valget. Vi har vært blant de som har hatt kritiske bemerkninger til partiets regjeringsstrategi, for å si det forsiktig. Etter vår mening var den nærmest dømt til å mislykkes fordi det var så urealistisk. Det vedtaket gjorde det faktisk mer sannsynlig at KrF havnet i regjering med Jonas Gahr Støre enn med Erna Solberg, som de jo sa de foretrakk.

Men en ting skal KrF ha. De har i alle fall holdt ord. Hareide & co har etter valget gjort nettopp det de sa de skulle gjøre før valget. I vedtaket viste de til de politiske forskjellene og betegnet et regjeringssamarbeid med Frp som «ikke aktuelt». Og de pekte på opposisjonstilværelsen som det mest sannsynlige utfallet dersom et regjeringssamarbeid mellom sentrum og Høyre ikke var mulig etter valget.

Nå fem måneder senere kan vi konstatere at det har gått nettopp sånn. KrF har takket nei til å gå inn i regjeringen Solberg fordi Frp sitter der. I stedet har de funnet sin plass som opposisjonsparti. Akkurat som de sa.

Det blir derfor litt merkelig når vi nå opplever at et annet parti beskylder KrF for uryddighet i regjeringsprosessen. Særlig når anklagene kommer fra nettopp det partiet som etter valget har tøyd sannheten lengst for selv å komme i regjeringsposisjon.

– De ville ikke engang sette seg ved bordet. Det var en stor skuffelse for Venstre. Vi hadde håpet det skulle ende med en blågrønn regjering, men når KrF ikke ville være med på laget lenger måtte vi finne andre måter å maksimere vårt gjennomslag på, sier Venstreleder og nyslått kulturminister Trine Skei Grande til NRK.

Det er en uttalelse som ikke ville tålt selv en enkel faktasjekk hos faktisk.no. For kjensgjerningene er helt klare for de som klarer å huske tilbake til sensommeren i fjor. Da drev Venstre en valgkamp der de gang på gang avfeide spørsmålene om partiet kunne komme til å havne i regjering med Frp etter valget.

Partiets tillitsvalgte var i harnisk når det ble fremstilt som at en stemme på Venstre kunne bli en stemme på fortsatt regjeringsdeltagelse for Frp. Enda sintere ble de på de falske løpesedlene som ble distribuert der det het at en stemme på Venstre er en stemme på Sylvi Listhaug.

Trine Skei Grande selv gikk så langt som å si at en Venstre-deltagelse i en regjering der Frp sitter var «ekstremt lite sannsynlig».

Men så er som kjent politikk det muliges kunst. Det som ser ekstremt usannsynlig ut, kan faktisk skje. Frp er fortsatt i regjering. Sylvi Listhaug er fortsatt regjeringens øverste ansvarlige for innvandringspolitikken. Og til alt overmål er hun altså det i en regjering der også Venstre nå deltar.

Det kan Venstre gjøre fordi de i motsetning til KrF holdt døren bittelitt på gløtt. De beholdt det lille manøvreringsrommet KrF frivillig gav fra seg. Forskjellen mellom «ekstremt lite sannsynlig» og «ikke aktuelt» er det som gjør at Venstre i dag er et regjeringsparti og KrF er et opposisjonsparti.

Det valget er det Venstre selv som har tatt. Og det må de selv stå for. Uten å skylde på KrF.

 

– Et svik å fjerne kristen kulturarv

Venstre ønsker livssynsnøytralitet og regjeringen peker på den enkeltes frihet. Partiet vil fjerne kristendommen fra Grunnloven. Det faller ikke i god jord hos KrF Kristelig Folkeparti. * Les saken på Dagen.no: https://goo.gl/7ocfao - og si din mening i kommentarfeltet! Hans Fredrik Grøvan - Knut Arild Hareide - Iselin Nybø - Jan Tore Sanner - Høyre - Halvor Nordhaug - Den norske kirke - Erna Solberg - Silje Rognsvåg - DagensDebatt.no - Kristenliv - Dagen

Posted by Dagen on 31. januar 2018