Konvertitters rettssikkerhet

Det kan synes som om konvertitter med muslimsk bakgrunn ofte møtes med en farlig miks av mistenksomhet og kunnskapsløshet hos norske innvandringsmyndigheter. Det er i så fall ikke en rettsstat verdig.

«Det gjøres forskjell på flyktninger», hevdetJan Bygstad, prest iDELK, på et møte i Nordeuropeisk Luther-akademi tidligere i høst. Hans påstand var at hvis man er politisk flyktning, er det enkelt å få opphold. Er man homoseksuell, likedan. Men er man flyktning fordi man er kristen, er det ikke uten videre enkelt.

I et intervju med Dagen nylig, fulgteBygstad opp kritikken. Her sa DELK-presten, som blant annet har tett kontakt med en rekke konvertitter gjennom sin egen menighet, atkonvertitter slett ikke alltid får den juridiske hjelpen som de trenger. Han mener at en del advokater ser på asylsakene som lettvinte penger fra staten og forholder seg til dette som venstrehåndsarbeid i en slik grad at det går på rettssikkerheten løs. Bygstad er slett ikke alene om å fortvile over Norges håndtering av konvertitter. Bispekollegiet er blant dem som har protestert høylytt og krevd at myndighetene må legge mer vekt på kirkelig kompetanse når krevende saker skal avgjøres. Også Norsk organisasjon for asylsøkere og KrF har kjempet for konvertittenes trosfrihet og rettssikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når innvandringsministerSylvi Listhaug (Frp) ogKrF nå erenige om at kristne konvertitter skal få styrket sine sjanser til å bli hørt hos utlendingsmyndighetene, representerer dette et lite glimt av håp for en svært presset gruppe.

Listhaug erkjenner at «de somfaktisk konverterer og blir reelle kristne» kan være i en farlig situasjon. Det viktigste punktet i avtalen er at myndighetene nå instruerer Utlendingsnemnda om at konvertittene skal få forklare saken sin i nemnd. Menighetsledere og andre ressurspersoner skal også i større grad få tale deres sak. Dette er viktige forbedringer.

Vi vil imidlertid avvente situasjonen og følge med på hva somfaktisk skjer. Det er ikke lenge siden Listhaugs kollega, justisministerAnders Anundsen, faktisk bagatelliserte kritikken avUNE som kom frem i en rapport som regjeringen selv hadde bestilt omkonvertitters situasjon. Vi merker oss dessuten Listhaugs presisering av at endringene ikke nødvendigvis vil føre til at flere får opphold.

Selvsagt skal vi ikke være naive i møte med konvertitter. Dessverre er det grunn til å tro at noen konverterer for å få opphold. Men skal norske innvandringsmyndigheter kunne gjøre en god vurdering av disse sakene, trengs økt kompetanse både når det gjelder religion, religionsfrihet og innsikt i defaktiske forhold i land der konvertitter blir forfulgt. Det er ikke alle steder man får tilgang til den fulle sannhet gjennom en offisiell visitt. Vi etterlyser også bedre metoder når konverteringen skal vurderes, slik at man bruker et forståelig språk og begrepsapparat. Og ikke minst vil vi oppfordre til større lydhørhet overfor kirkelig kompetanse.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.