ANSVAR: KrF gikk til valg på å bli kvitt Sylvi Listhaug som statsråd. Tirsdag fikk Knut Arild Hareide det som han ville.  Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Konsekvensene for Kristelig Folkeparti

onsdag 21. mars 2018

Lederartikkel

Det er KrF som sitter igjen med æren eller skylden, alt etter som man ser det, for at Sylvi Listhaug måtte gå. Hva fører det til?

Så fikk KrF gjennomslag for de grepene de krevde gjennomført for å ha fortsatt tillit til regjeringen Solberg. Men Listhaugs avgang har ikke bare konsekvenser for det partiet hun representerer og den regjeringen hun sitter i. Den har utvilsomt effekter for KrF også.

Det man nok lurer mest på inne på KrFs partikontor etter tirsdagens statsrådsskifte, er nok hvilke konsekvenser dette vil få for KrFs oppslutning. For i opinionens øyne er det Knut Arild Hareide og hans parti som sitter igjen med æren eller skylden, alt etter som man ser det, for at Sylvi Listhaug måtte gå av som justisminister.

Det var de som gikk til valg på å bli kvitt henne som statsråd og det var de som til slutt stilte kravet til Solberg om å fjerne henne som justisminister. KrFs rolle som de som vippet ut Listhaug, er derfor ganske udiskutabel.

Så er det store spørsmålet om Listhaug-effekten vil være positiv eller negativ for Knut Arild Hareides parti? De to målingene som har kommet mens spetakkelet rundt Listhaug har pågått, har i hvert fall begge vist nedgang for KrF. Vi ser ikke bort fra at det kan bli trenden videre også.

Mange mener at Knut Aril Hareide fremstod fast, ja, kanskje til og med litt statsmannsaktig, i dramaet den siste uken. Men spørsmålet er likevel om de som mener dette, vil stemme på partiet hans til syvende og sist. Det er langt mer usikkert.

Vebjørn Selbekk om Listhaugs avgang:

Listhaug har gått av, hva nå?

Hva nå? Dagen-journalist Ingjerd Våge intervjuer sjefredaktør Vebjørn Selbekk om avgangen til justisminister Sylvi Listhaug. Husk å skru på lyden!

Posted by Dagen on 20. mars 2018

 

Kanskje vil vi heller se noe av det samme bildet som etter Hareide og konas deltagelse i homo-marsjen sommeren 2016. Da ble han hyllet i mediene - både de sosiale og de tradisjonelle - men partiet gikk ned på meningsmålingene uten å reise seg igjen.

Vi tror mange undervurderer Sylvi Listhaugs popularitet på KrF-grasrota. Og da snakker vi ikke om partiets tillitsvalgte, ikke en gang de aktive partimedlemmene. Der er hun for det meste upopulær.

Men i det virkelige grunnfjellet, de som stemmer KrF uten å være aktive eller engasjerte partifolk, der er det overraskende mange som har sans for den eneste norske politikeren som jevnlig stiller med kors på TV.

Det andre store spørsmålet er hvilke konsekvenser Listhaugs avgang har for samarbeidsforholdene på borgerlig side. Her er det viktig å skille mellom den kortsiktige og langsiktige påvirkningen.

I det korte bildet er konfliktnivået naturligvis høyt, spesielt mellom Frp og KrF, noe også Listhaugs avskjedstale bar preg av. Karakteristikken av KrF som «et parti uten ryggrad» faller nok for eksempel ikke i god jord i KrF-land.

Men i et lengre perspektiv kan Listhaugs avgang kanskje til og med gjøre det mer sannsynlig at KrF på et tidspunkt går inn i den sittende regjeringen. Nå skal partiet først gjennomføre sin egen grundige strategiprosess angående regjeringsspørsmålet.

Det kommer til å ta tid, men når diskusjonen er fullført, finnes det nå i alle fall en teoretisk mulighet for at KrF kan gjøre som Venstre og bli et regjeringsparti sammen med Høyre og FrP.

Slik situasjonen var, hadde det i hvert fall vært helt umulig med Sylvi Listhaug som justisminister.

 

 

«Det aller viktigste for meg har vært at det skal være FrP som skal styre norsk asyl- og innvandringspolitikk de...

Posted by Dagen on 20. mars 2018