Aktivister og slektninger av den drepte skribenten Nahed Hattar demonstrerte foran statsministerens kontor i Amman mandag. Foto: Muhammad Hamed / Reuters / NTB scanpix

Karikaturstriden fortsetter

Tanken om at Allah vil belønne blodsdåd med evig salighet og fri sex fortjener ikke annet enn latterliggjøring.

Fredag er det elleve år siden den danske avisen Jyllands-Posten publiserte de nå så berømte og beryktede Muhammed-tegningene. Karikatursstriden er tilsynelatende konflikten som aldri forsvinner. Og den fortsetter å koste menneskeliv.

Søndag ble den religionskritiske forfatteren Nahed Hattar skutt og drept i den jordanske hovedstaden Amman. Attentatet kom etter tallrike trusler og anklager om blasfemi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hattar var også tiltalt for gudsbespottelse av det jordanske rettsvesenet og var på vei til et rettslokale da han ble offer for drapsmannens kuler. Morderen har blitt identifisert som en 39 år gammel forkynner i en lokal moské.

KARIKATUR: Nahed Hattar ble søndag skutt og drept i Jordans hovedstad Amman. Han var tiltalt for å ha krenket islam med denne karikaturtegningen på Facebook - og var på vei til sin egen rettssak. Oversettelse: Det grønne feltet: «I paradis...» Allah: «Måtte din kveld være frydful, Abu Saleh. Er det noe du trenger?» Jihadisk martyr: «Ja, Herre. Gi meg vinglasset fra bordet der, og be (engelen) Gabriel komme med noen cashewnøtter. Så kan du sende en tjener hit for å feie gulvet og ta oppvasken bort. Og ikke glem å installere en dør i teltet mitt, slik at du kan banke på før du kommer neste gang, deres herlighet.»

Forfatteren har forklart at det ikke var meningen å fornærme muslimer, men at tegningen skulle vise hvordan terroristene i IS ser for seg Allah og paradiset. Karikaturen forestiller en IS-kriger som har kommet til det islamske himmelriket etter å ha blitt drept i strid. Nå befinner han seg i et telt sammen med to kvinner når Allah kikker inn gjennom åpningen. Dialogen mellom den muslimske guddommen og den avdøde jihadisten utspiller seg slik:

Allah: «Måtte din kveld være frydefull, Abu Saleh. Er det noe du trenger?»

Martyren: «Ja, herre. Gi meg vinglasset fra bordet der og be engelen Gabriel komme med noen cashewnøtter. Så kan du sende en tjener hit for å feie gulvet og ta bort oppvasken. Og ikke glem å installere en dør i teltet mitt, slik at du kan banke på før du kommer neste gang, deres høyhet».

Det bør være relativt åpenbart at dette ikke er en tegning laget for å gjøre narr av den islamske religionen. Det er terroristene og deres gudsbilde som latterliggjøres.

Dette er en kritikk mot dem som bruker Muhammeds navn og den muslimske religion som en unnskyldning for å bedrive vold og terror. Og det er jo akkurat det som er jo karikaturkunstens ypperste funksjon. Å gjøre narr av de mektige. Dra de pompøse ned på jorden. Vise inkonsekvensen i handlinger og holdninger.

Er det ikke akkurat det denne tegningen gjør? Paradis-karikaturen gjør jo selvmordsterroristene til latter. Disse hjernevaskede mannfolkene som tror de vil bli møtt i det hinsidige av 72 jomfruer hvis de sprenger seg selv i luften og samtidig tar med seg så mange som mulig i døden. Som tror Allah vil belønne blodsdåd med evig salighet og fri sex. En idiotisk tanke som ikke fortjener annet enn forakt og latterliggjøring.

Men dessverre er både humoristisk sans og satire-forståelse mangelvare i mange muslimske samfunn. Vilje og evne til å drepe annerledes tenkende, finnes det imidlertid nok av.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nahed Hattar ble nok en martyr for ytringsfriheten i den muslimske verden.

Les også
Jordansk skribent drept etter å ha lagt ut karikatur
Les også
Mann dømt for hatefulle ytringer mot islamister