Hinsidig kritikk mot Dagen

Noen av Dagens kritikere går til det hinsidige, helt ned til ondskapens rike, for å hente betegnelser på vår journalistikk, skriver sjefredaktør Vebjørn Selbekk.

Mange har synspunkter på Dagensjournalistikk. Det setter vi selvfølgelig pris på. Spesielt vi som har sterke meninger, må tåle at andre har meninger om oss. Men hvis vi skal kunne ta kritikk som kommer seriøst, så må den fremføres med et minimum av anstendighet. Dessverre er ikke det alltid tilfelle.

Noen ganger er de beskyldingene som rettes mot oss og de karakteristikkene som brukes, helt hinsides. Og i enkelte tilfeller kan faktisk begrepet «hinsides» brukes helt direkte og bokstavlig. Noen av debattantene går nemlig til det hinsidige, helt ned til ondskapens rike, for å hente det de mener er passende betegnelser på vår journalistikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

TV Visjon Norges redaktørJan Hanvold kalte på TV mandag kveld det som Dagen driver med for «pur jævelskap» ogNorge Idags kommentatorTrine Overå Hansen antyder i en artikkelat vi opptrer som «djevelens advokat».

Det er et nivå vi nekter å gå ned på. Sånt kan vi rett og slett ikke forholde oss til. La oss likevel understreke at denne typen grov usaklighet heldigvis dreier seg om unntakene. Vi diskuterer gjerne med de som stiller oss spørsmål om journalistikken vår. Og de spørsmålene må gjerne være kritiske, men da fortrinnsvis uten å bringe inn djevelen og alle hans gjerninger.

Med jevne mellomrom får vi henvendelser om hvorfor vi tar opp konfliktsstoff iKristen-Norge. Bør ikke alt som står i en kristen avis være av det oppbyggelige slaget? Bør ikke negative saker og problemer gjemmes vekk og forties heller enn å omtales i media? Er det ikke det som tjener evangeliets sak best?

Det meste av stoffet i Dagen er både positivt, konstruktivt og oppbyggelig. Det er denne typen artikler som dominerer i avisen. De gode historiene, mennesker som møter Gud, artiklene om menighetsarbeid og misjon som lykkes.

Men skal man drive et journalistisk avisprodukt og har ambisjoner utover det å utgi et menighetsblad med maleriske suksesskildringer, så må man også ta tak i saker som ikke er så hyggelige, også når det dreier seg om norsk kristenhet.

En av journalistikkens oppgaver er «å avdekke kritikkverdige forhold», som det heter iVær Varsom Plakaten som alle seriøse norske medier driver etter.

Vi har en grunnleggende tro på det konstruktive og byggende i journalistikkens samfunnsoppgave, også når det gjelder å avdekke og belyse problemer. Ingen - heller ikke norsk kristenhet - tjener på at det skapes et rosenrødt og ikke-sannferdig bilde. Problemer må frem i lyset for at de skal kunne løses.

Så kan man alltid diskutere utførelsen av dette samfunnsoppdraget. Der må vi være ydmyke og innrømme feil når slike gjøres. Og så kan vi også være med på en debatt om balansen mellom ulike typer stoff. Av og til kommer mange problemsaker opp samtidig, rett og slett fordi nyhetsbildet er slik på det tidspunktet. Da ser vi at inntrykket tidvis kan bli mer massivt enn det vi gjerne skulle ønsket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alt slikt kan vi være med på å snakke om. Men at en kristen avis også må kunne ta opp problemområder i kristne miljøer, det mener vi er udiskutabelt.

Dagen driver nyhetsjournalistikk også på Kristen-Norge. Så får andre tegne glansbilder.