DØMT: Bildet viser sersjant Elor Azaria som i forrige uke ventet på dommen sammen med sin familie og støttespillere i en militærdomstol i Tel Aviv.  Foto: Heidi Levine

Et sunnhetstegn for Israels demokrati

tirsdag 10. januar 2017

Lederartikkel

Dommen viser at Israel er et samfunn som bygger på de samme rettsprinsipper som andre vestlige demokratier.

Sersjant Elor Azaria ble i forrige uke kjent skyldig i drap på en palestinsk terrorist i det som har vært en av de mest omstridte rettsprosessene i Israel på lang tid.

Soldat-dom splitter Israel

Israelsk soldat kjent skyldig i drap på palestiner  

Den unge offiseren var i mars i fjor med på å uskadeliggjøre to palestinere som hadde angrepet en israelsk soldat med kniv i Hebron. Denne typen knivterror har som kjent vært en av de mest foretrukne angrepsmåtene i den terrorbølgen som har preget Israel og de palestinske selvstyreområdene det siste halvannet året.

Den ene av de palestinske terroristene døde momentant da Azaria og andre soldater åpnet ild. Den andre, Abdel Fattah al-Sharif, var fortsatt i live og beveget på hodet mens han lå såret på bakken.

Begge partene i rettssaken er enige om at Azaria deretter skjøt og drepte terroristen. Men de har ulike meninger om hva som var foranledningen til drapet.

Sersjant Azaria har hevdet at terroristen forsøkte å få tak i kniven for å angripe på nytt og at det var derfor han skjøt. Retten festet ikke lit til denne forklaringen. Det foreligger også et videoopptak av hendelsen som synes å motbevise Azarias vitnemål.

Dommen mot Elor Azaria splitter nå det israelske samfunnet. Mange ser på sersjanten som en helt og det har vært opphissede demonstrasjoner til støtte for ham. Meningsmålinger viser at et flertall av Israels befolkning ønsker benådning for Azaria. I tillegg har både statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Avigdor Lieberman sagt at de er uenige i dommen.

Det er mulig å ha forståelse for de sterke følelsene dommen utløser. I den ytre og indre trusselsituasjonen Israel befinner seg i, har soldatene nemlig en helt spesiell status i befolkningen. Den jevne israeler føler at de væpnede styrkene er det som står mellom dem og det totale kaos.

De unge vernepliktige er ofte utsatt for et umenneskelig press. Det gjelder ikke bare når de er ute på skarpe oppdrag. En israelsk soldat i uniform er et vandrende terrormål nesten uansett hvor han eller hun befinner seg, slik vi så tragisk så igjen under terrorangrepet i Jerusalem på søndag. Da må man ha overbærenheten med feil begått i en ekstrem situasjon, synes mange.

Vi vil likevel mene at dommen mot Elor Azaria er et sunnhetstegn for det israelske demokratiet. Den viser oss enda en gang at Israel er et samfunn som bygger på de samme rettsprinsipper som andre vestlige demokratier. I Israel opererer både det sivile og militære domsstolssystemet uavhengig av de politiske myndighetene. Der må man stå til ansvar for sine handlinger også selv om man bærer uniform.

Forrige ukes rettskjennelse viser hvor forskjellig Israel er fra de nasjonene som omgir dem. Ingen av Israels naboland ville ha tiltalt eller dømt en soldat for drap på en fiende som nettopp hadde angrepet en medsoldat. Men Israel - det eneste demokratiet i Midtøsten - har andre standarder for sitt rettsvesen og sin rettstenkning.

Det får Israel altfor lite ros for.