En tro som brenner lenge

Er det Ånden som har tent oss, og gløden blir holdt levende av Guds ord og i et sunt kristent fellesskap, kan den ikke bare brenne lenge. Da kan den også gi varige resultater.

Den siste tiden har vi hørt flere fortellinger fra mennesker som har svidd seg på et trosliv som ble intenst på en usunn måte.

Slike historier skal vi lytte til med varsomhet og respekt. Personer som har hatt vanskelige opplevelser i kristen regi, fortjener å bli møtt med forståelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En overbevisning i full fyr kan i verste fall brenne både mennesket som har den og medmenneskene man prøver å dele den med. Det betyr ikke at vi bør nøye oss med et kjølig trosliv. Til alle tider er det brennende mennesker som har bygd Guds rike. Det avgjørende er hva vi egentlig er tent av og hvordan vi holder ilden ved like.

Ikke minst entusiastiske unge mennesker kan stå i fare for å gå på en smell i kristen regi. Ønsket om å være med på noe stort og viktig er naturlig når man er ung. Verden trenger forandring. Har vi fått kjennskap til verdens beste budskap, som kan gi håp for både tiden og evigheten og redde mennesker fra fortapelsen, er det ikke unaturlig å leve det ut. Tvert imot.

En opplagt risiko er å overvurdere hvilke synlige resultater man kan forvente, ikke minst på kort sikt. Det er også lett å undervurdere hvor komplekst og krevende livet er. Nye erfaringer og forpliktelser påvirker oss. Det krever mye å ha ansvar for familie, jobb og andre oppgaver i samfunnet. Ikke alt er så enkelt som det kan synes når man er en glødende og utålmodig tenåring.

Samtidig er det avgjørende at vi ser den ungdommelige iveren som en ressurs, ikke et problem. Gjennom den kristne historien er det ofte unge mennesker som har brøytet nytt land og satt varige spor.

Vår egenHans Nielsen Hauge er et framstående eksempel. Han var bare 25 år gammel da han hadde sin livsforvandlende åndsopplevelse på et jorde i Østfold. I løpet av de neste årene påvirket han Norge mer enn nesten noen annen enkeltnordmann i moderne tid. Kjernen i åndsopplevelsen var et overveldende møte med Guds godhet og kjærlighet. Det avslørte hvor selvopptatt Hauge hadde vært tidligere.

Et brennende trosliv kan bli et fryktelig strev. Det skjer hvis man blir opptatt med egne forventninger og prestasjoner. Et ærlig menneske vil i lengden oppleve seg fullstendig utilstrekkelig i møte med Guds radikale krav. Synden stikker langt dypere i oss enn vi liker å tro. Å frelse oss selv gjennom kristen tjeneste er et nytteløst prosjekt.

En kristen tro som skal brenne lenge og med en god varme, må være tent og stadig tennes av evangeliet. Evangeliet handler ikke om hva vi skal gjøre for Gud, men hva han har gjort for oss. Guds kjærlighet må være drivkraften. Kjærligheten er ikke at vi har elsket Gud, men at han har elsket oss og gitt sin sønn til soning for våre synder, skriver apostelen Johannes i sitt første brev.

Jesus selv sier at han er kommet for å kaste ild på jorden. Den hellige ånd ble synlig som en flamme da den falt på disiplene pinsedag. Brennende iver trenger den kristne kirke til alle tider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bibelen advarer mot en lunken tro som er tilpasset omgivelsenes idealer og krav. Er det Ånden som har tent oss, og gløden blir holdt levende av Guds ord og i et sunt kristent fellesskap, kan den ikke bare brenne lenge. Da kan den også gi varige resultater.