KIRKE? Til alt overmål så står det et stort skilt på bygget med teksten «Betania. Den frie evangeliske forsamling.» Men det fikk man kanskje heller ikke med seg i det såkalte politioperative arbeidet som man gjorde forut for aksjonen? spør Vebjørn Selbekk på lederplass.  Foto: Astrid Dalehaug Norheim

En rystende pågripelse

tirsdag 27. februar 2018

Lederartikkel

Pågripelsen av den kristne, afghanske småbarnsfamilien i menighetslokalet til Nytt Liv Sunnhordland vekker sterke reaksjoner i Kristen-Norge. Med svært god grunn.

Et så direkte og alvorlig brudd på kirkeasyl-ordningen er heldigvis ikke hverdagskost. I dette tilfellet brøt altså politiet seg inn i et frikirkelig menighetslokale mens kirkeasylantene der inn lå og sov. For å komme seg inn knuste de glasset i inngangsdøren. Foreldrene ble så pågrepet med makt og ført ut mens de tre barna på seks og fire år, og babyjenta på seks måneder ble igjen mens betjenter lette etter klær til dem.

Den eldste gutten på seks år skal lide av dårlig språkutvikling på grunn av tidligere traumer i hjemlandet. Nå har traumebelastningen sannsynligvis blitt større. Denne gang grunnet politiets fremgangsmåte i et menighetslokale i Norge.

Som tidligere teologiprofessor Hallvard Hagelia helt riktig påpeker i Dagen i går så avslører myndighetene i denne saken en rystende kunnskapsløshet om norsk frikirkelighet. Både det lokale politiet og utlendingsenheten hevder hardnakket at lokalet der kirkeasylantene ble pågrepet ikke er en kirke.

– Opplysningene om bygningens funksjon er stadfestet ved hjelp av ulike kilder, herunder politioperative metoder, opplyser leder ved seksjon for identitetsfastsettelse i Politiets Utlendingsenhet, Håvard Bekk til NTB.

Men faktaene i saken viser hvor grundig de tar feil. Dette dreier seg om et helt vanlig frikirkelig forsamlingslokale, der det ble holdt menighetssamling så sent som kvelden før politiet knuste seg vei inn. De politioperative metodene som seksjonsleder Bekk snakker om, inkluderte tydeligvis ikke et besøk på de faste ukentlige gudstjenestene som avholdes i lokalet.

Til alt overmål så står det et stort skilt på bygget med teksten «Betania. Den frie evangeliske forsamling.» Men det fikk man kanskje heller ikke med seg i det såkalte politioperative arbeidet som man gjorde forut for aksjonen?

Det er kanskje en overraskelse for Bakk og andre ansvarlige i utlendingsenheten, men et lokale må faktisk ikke ha spir og klokketårn for å være en ordentlig kirke. Hvis politiet lever i en slik villfarelse, så trenger de sårt en frikirkelig realitetsorientering

Det er spesielt beklagelig at dette skjer med justisminister Sylvi Listhaug som den øverste politiske ansvarlige. For Listhaug har tidligere vist forståelse for asylsøkende konvertitters spesielle situasjon. Blant annet var hun sentral da regjeringen og KrF for snart to år siden kom frem til en enighet om at kristne konvertitter skulle få styrket sine sjanser til å bli hørt hos utlendingsmyndighetene. Det skulle skje ved at menighetsledere og andre ressurspersoner fikk økte muligheter til å tale konvertittenes sak i møte med behandlende myndighet.

Den avtalen ble svært positivt mottatt i kristen miljøer. Men nå kobles Sylvi Listhaugs navn til knust glass, trampende politistøvler og fortvilte barneskrik i et frikirkelig lokale. Det mottas nok ikke like positivt, for å si det forsiktig.

 

 

«Hvis vi skal ta denne argumentasjonen på alvor, så betyr det at Politiets utlendingsenhet i realiteten opphever...

Posted by Dagen on 27. februar 2018

 

DagensDebatt.no: «Vi vil be alle menigheter og forsamlinger tenne et lys og be en bønn for denne familien denne helga»,...

Posted by Dagen on 24. februar 2018

 

 

– Da de bar ut babyen, stod de to guttene igjen med en politiansatt. Da spurte jeg igjen om jeg kunne få si ha det til...

Posted by Dagen on 23. februar 2018

 

 

HENTET UT ASYLSØKERE FRA KIRKEASYL: Politisk ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet ble varslet om politiaksjonen...

Posted by Dagen on 23. februar 2018

 

 

De er konvertitter og ble hentet ut fra kirkeasyl i en menighet fredag. Nå jobber norske myndigheter for å sende dem til...

Posted by Dagen on 26. februar 2018