De som skuffet mest

Det er mye - og mange - å være skuffet over etter kirkemøtevedtaket mandag om å innføre en kjønnsnøytral vigselsliturgi.

Vi, for vår del, er ikke mest skuffet overKristin Gunleiksrud Raaum,Gard Realf Sandaker-Nielsen eller noen av de andre som har kjempet for homofile ekteskap ikirken.

Selv om vi er dypt uenige med dem, har de arbeidet for sin sak på en i hovedsak grei måte. De har stått for sitt syn, argumentert for det og nå dessverre vunnet frem i det kirkelige demokratiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da er det mye større grunn til å kjenne seg sviktet av de kirkemøtedelegatene som var motstandere av homofil vigsel, men som likevel stemte for det. Det dreier seg om i alt cirka 20 personer.

Av disse er vi selvfølgelig spesielt skuffet over de seks biskopene - halvparten av bispekollegiet - som står for det klassiske, kristne synet om at ekteskapet er mellom kvinne og mann.

På tross av at dette er deres overbevisning gav alle disse seks -Stein Reinertsen,Halvor Nordhaug,Ingeborg Midttømme,Per Arne Dahl,Ole Christian Kvarme ogOlav Øygard - sin stemme til innføringen av en liturgi forhomofile ekteskap.

Hvordan disse seks personene med tilsyns- og læreansvar iDen norske kirke kan stemme for det som i praksis er en avkristning av ekteskapsforståelsen, er mer enn vi kan fatte.

I historiebøkene vil det for all fremtid stå at alle biskopene stemte for da homofile ekteskap ble innført i den norske kirke. Ikke én stemte imot. Ikke én eneste.

Hvor ble det av en Kvarme eller en Nordhaug som tidligere har sagt så klart i fra hvor sterkt kjønnsnøytrale ekteskap bryter med den kristne kirkes lære ogBibelens ord?

At dette rokker ved kirkens grunnleggende forståelse av hva et ekteskap er. Den kampen overlot de denne gangen til fotfolket.

For kirkens hyrder hadde sluttet seg til kompromissmakernes rekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette sier vi selv om vi er godt kjent med argumentasjonen deres. De ønsket å redde stumpene, sier de. Sikre at den opprinnelige ekteskapsliturgien fortsatt kan benyttes og bevare retten til å holde frem med å lære og forkynne det kristne synet på ekteskapet.

Bjørgvin-bispHalvor Nordhaug sa i debatten at dette var den beste enigheten som det var mulig å få til. Og han oppfordret også de som var motstandere av den kjønnsnøytrale liturgien til å støtte flertallsforslaget subsidiært.

Heldigvis var det bare en liten håndfull som fulgte den oppfordringen.

Etter vår mening er det de 27 delegatene som til tross for det massive presset valgte å si et entydig nei til homofile ekteskap, som har grunn til å reise hjem fra Trondheim med hevet hode. De bøyde seg ikke for kjønnsnøytraliteten.

I motsetning til biskopene sine.

Les også: