Kirkens naivitet

Kirkens Nødhjelp ser ut til å være helt blinde for hvordan Egypt håndterer sin grense til Gaza.

Kirkens Nødhjelp publiserte7. juni en kort film på sin Facebook-side hvor seniorrådgiver Kirsti Næss kommer med en serie angrep mot Israel. «Kollektiv straff er forbudt. Man skal ikke straffe en hel gruppe for det enkeltindivider har gjort. Blokaden avGaza er en kollektiv straff», hevder Næss.

Hver måned blir varer fra ti tusen lastebiler overført fra Israel, ifølgeFN-organetOCHA. Det er ikke snakk om blokade, men restriksjoner på noen få varer som kan misbrukes militært.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Omkring 10 prosent av varene til Gaza blir klassifisert som humanitære, 90 prosent er kommersielle. Dersom nøden på kyststripen hadde vært så stor som noen vil ha den til, ville nok denne prosentfordelingen vært annerledes.

Israel opprettholder eneffektiv sjøblokade av Gaza, og det er for å hindre at de islamistiske terrorgruppene der fritt kan innføre våpen. Da Palmer-komitéen undersøkte saken for FNs generalsekretær i 2011 fant de at Israels sjøblokade er lovlig etter folkeretten.

«Det er åpenbart at Israel hadde et militært mål. (…) Det var for å hindre våpen, ammunisjon, militære leveranser og mennesker fra å ta seg inn i Gaza og for å stoppe Hamas-folk fra å seile ut av Gaza med skip fylt med eksplosiver.»

Israels restriksjoner og sjøblokade er ikke en straff av en hel gruppe for det enkeltindivider har gjort. Det er et lovlig og fornuftig sikkerhetstiltak. Hamas er heller ikke «enkeltindivider», men regimet som har totalitær kontroll på Gaza. Kirkens Nødhjelp ser ut til å være helt blinde for hvordan Egypt håndterer sin grense til Gaza.

Til slutt i filmen sier Næss: «Palestinerne skal ha den samme rett til utvikling, trygghet og selvbestemmelse som israelerne og ethvert annet folk. Så derfor stans okkupasjonen så det palestinske folket får denne muligheten.»

Israel stanset okkupasjonen av Gaza-stripen i 2005. Vi har alle sett hvilken rivende utvikling, enestående trygghet og vakker selvbestemmelse palestinerne der har hatt siden.

Israel avsluttet okkupasjonen av alle de store palestinske byene på Vestbredden på 1990-tallet. Nå er det tolv år siden sist det var presidentvalg og elleve år siden sist det var valg til parlamentet. Er manglende selvbestemmelse alene Israels ansvar?

Var det fred og sikkerhet før Israels lovlige okkupasjon (ifølge folkeretten) av Vestbredden startet etter en forsvarskrig i 1967? Nei, det var terror og vold fra 1948 til 1967, og også før den tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israels kortvarige okkupasjon av Sinai opphørte for snart 40 år siden. Nå er terrorister i den såkalte Islamske stat (IS) aktive i Sinai, der de dreper egyptiske soldater og driver kristne på flukt. Av og til blir det skutt raketter fra Sinai og inn i Israel.

Palestinerne har fått tilbud om sin egen stat en rekke ganger helt tilbake til 1940-tallet. Har de tatt imot? Nei. Senest i 2014 avviste Mahmoud Abbas forslagene som ble utarbeidet av Obama-administrasjonen.

I november 2016 etterlysteMIFF navn på palestinske politikere, samfunnsledere, journalister, partier etc. som offentlig har tatt til orde med anerkjennelse av Israel som et nasjonalt hjemland for det jødiske folk. Hittil har vi ikke fått ett eneste navn fra de som kaller seg palestinernes venner, heller ikke fra Kirkens Nødhjelp.

Inntil navnene kommer og den palestinske siden tydelig viser at de går inn for en ekte fred med to stater for to folk, vet israelere flest at en avslutning av den militære kontrollen bare vil gi mer terror, mer vold og ingen fred.

Palestinerne har allerede mye mer trygghet og utvikling enn mange av sine arabiske brødre i nabolandene. Dersom de selv bestemmer seg for at de vil akseptere å være naboer til en jødisk stat vil de få smake utvikling i enda større grad.

Når du har hørt alt som seniorrådgiver Kirsti Næss sier, forstår du at navnet på hjelpeorganisasjonen burde være Kirkens Naivitet. Skulle Israel fulgt rådene til Kirkens Nødhjelp ville det blitt ufattelig mye mer nød både for palestinere og israelere.

Se video: «Kirsti Næss om Genévekonvensjonene og Palestina»