Sensasjoner selger

Det kan tenkes en mer sensasjonell overskrift enn at sensasjoner selger, men kan vanskelig tenkes en bedre en oppskrift på løssalg, klikk og likes. Ikke minst når det handler om ting som man vet engasjerer, fra avsløringer av kjendiser til kirkeskandaler.

Ånden fra «Da Vinci-koden» lever i beste velgående i avisredaksjoner og på Facebook. Man sier aldri nei takk til en sensasjon om Jesus. For egentlig var han gift eller alien eller farao eller feminist eller frimurer, for ikke å si muslim.

Det eneste fellestrekket er at det må være i strid med hva Det nye testamentet sier. Noe som er lett, bare man tolker gamle kilder på rett måte, eller finner noen fra mange nok århundrer etter Jesus. Når det ikke er moderne forfalskninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Behovet for å dele sensasjoner om Jesus synes omvendt proporsjonalt med hvor informert man er om forskningen på feltet. Er man ikke kjent med grunntonene i den faglige musikken, hører man ikke når noen spiller falskt. Blant det som går på nettet nå er en reprise, som så ofte i desember.

Ikke av grever eller hovmestere, men av tekstfunn som skal vise at Jesus ikke var var kristen (i og for seg rett), men tilhørte jødisk sekt som kan føres tusen år tilbake til kong David, og som i Salomos tempel dyrket en maskulin-feminin Gud.

Her er det mer enn at dette passer nyreligiøse tanker som bør få alarmklokken til å ringe. For det første finner vi ikke denne teksten på papyrus som var det normale på Jesu tid, eller til nød det unormale, pergament som ble vanlig noen hundre år senere. Nei, dette er tekster risset inn påblyplater, satt sammen som en bok.

Disse platene er angivelig funnet i Jordan i 2008 og hevdes i flere oppslag på nettet å være 2000 år gamle. Og de inneholder ikke baretekst om Jesus. Når det kommer frem at vi får etbilde på kjøpet, bør alarmklokkene ljome. Ikke minst når vi aldri får se dette bildet.

Klokkene bør ikke dempes når vi ser at det ikke er forskere som fremmer dette, men forfattere. Som bruker dette for alt det er verdt for å finansiere filmer og bøker. David og Jennifer Elkington som har kjempet siden 2009 for å få funnet anerkjent som ekte og beskyttet, ikke minst mot det de ser som Den Store Trusselen: Vrange evangelikale som stempler tekstene som falske.

Men som så ofte i slike tilfeller er det flere enn konservative kristne som gjøre dette, og da ikke basert på noen privat vitenskap. Funnet avvises like mye av eksperter fra mange slags bakgrunner, inkludert jødiske arkeologer.

Det er kanskje ikke så rart når teksten er en blanding av gammelarameisk fra 2 500 år siden og av nabatansk og palmyrsk armeisk fra det andre og tredje århundre e.Kr. Deler av teksten er til og med basert på et moderne funn av en gravstein som i dag står på museet iAmman. Troverdigheten øker ikke når teksten tydelig er laget av amatører. Som har kopiert så fort at noen tegn peker feil vei.

Nå er det ikke vanskelig å smile i skjegget av slike påstander. Kreative forfattere vil alltid slå mynt på Jesus. Når så mange i fullt alvor deler slike sensasjoner, mistenker man at det handler mindre om forskningsinteresse enn om en brodd mot kristen tro. Enten det nå er Jesus eller kirken, paven ellerKrF,NLM ellerJesus Revolution man vil holde på minst én armlengdes avstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det bekreftes av at så mange av de samme like ivrig deler stoff om at Jesus ikke en gang har eksistert, noe som om mulig støttes enda mindre forskning. For noen er det kanskje også snakk om et tunnelsyn, der man bare klarer å se negative sider ved kristen tro.

Det er ingen sensasjon å si at det er greit å svare på slike påstander, rolig og reflektert. Det er nok også greit å vurdere om jeg selv opptrer på måter som gir andre ønske om avstand til Jesus. Men kanskje er det også mulig å dele noen sensasjoner – eller noe som kan oppleves som dette.

For det er faktisk slik at for noen er det en sensasjon å få høre at forskere flest på feltet mener at Jesus har eksistert. Og ikke nok med det. Det finnes gode argumenter for at han er Guds sønn. Og stod opp fra de døde. Større sensasjon finnes ikke. Ikke rart den fortsatt selger, selv om ikke alle deler den på Facebook.