Illustrasjonsfoto: Fotolia.com

Noen ganger skjer positive forandringer rett foran øynene våre. Ser vi det?

søndag 22. oktober 2017

Kristenliv

«Det er ikke godt for mennesket å være alene.» (1Mos 2:18)

I HimalPartner snakker vi om små frø. Gir du frøene næring vokser de seg til store vakre planter. Også vi trenger stadig en påminnelse om dette, og et besøk fra Nepal var det vi trengte denne gangen.

Forandring skjer ofte uten at vi merker det. Drivkreftene fra en kjærlig mor kan bety noe. Eller noen som torde å tro på og støtte oss i en vanskelig stund. De som ga oss motet til å kjempe, hjalp oss til å strukturere tankene.

I de aller fleste tilfeller opplever vi gode ting i samarbeid med andre. Noe av det første Gud sier om menneskene i Bibelen er at: «Det er ikke godt for mennesket å være alene.» (1Mos 2:18)

Matrika Devkota og Sharmila Parajuli har nettopp besøkt oss. Matrika er gründeren bak organisasjonen Koshish. På nepali betyr det å gjøre en innsats – å gjøre en forskjell. De har også gjort en stor forskjell i Nepal!

Mental helse i utviklingsland er en glemt krise. Ingen bistandsorganisasjoner har prioritert det. For fem år siden hadde Nepal en lov som lå i en skrivebordskuff. Den hadde enda ikke blitt vedtatt.

De hadde 36 psykiatere og en håndfull psykologer som alle jobbet i hovedstaden, samt et psykiatrisk sykehus. Et par organisasjoner kjempet en stille kamp. Folk med psykiske lidelser hadde i realiteten ikke noe hjelp.

Matrika selv var syk i 10 år og trodde han var gal eller besatt. Han låste seg selv inne fra han var 15 – 25 år. Den eneste som viste ham verdighet i den tiden var moren hans.

Koshish har satt mental helse på dagsorden. De var ikke helt alene om å gjøre forskjellen, men uten dem, ville vi ikke hatt lovverk og budsjettposter på plass.

Med sitt utrettelige engasjement for å sette mental helse på dagsorden har de satt både politikere og byråkrater på saken. For dette arbeidet har Matrika mottatt priser både nasjonalt og regionalt.

Også i større målestokk skjer det nå forandringer. Da Koshish var her, fikk vi ha et møte med både myndighetspersoner og andre organisasjoner som på forskjellig måte både ser at mennesker som lider av psykiske lidelser, er de mest sårbare. De stemmeløse har fått en stemme, og vi har blitt sterkere sammen!