C. S. Lewis – en inspirerende apologet

lørdag 17. september 2016

Kristenliv

Arven fra den bestselgende forfatteren C.S. Lewis illustrerer apologetikkens strategiske betydning. Vi trenger å inspireres av Lewis til en kreativ og allsidig apologetisk innsats.

Den engelske middelalderbyen Oxford har en helt egen atmosfære. Mange turister lar seg sjarmere av middelalderbyen som rommer et av verdens fremste universiteter.

Her er en rekke ulike college, med tårn og spir som strekker seg opp mot himmelen. Er en heldig, vil en også kunne se lærere og studenter i tradisjonelle kapper.

Midt i denne unike universitetsbyen finner vi også tydelige spor etter den kjente apologeten C. S. Lewis. Forfatterklubben The Inklings – med Lewis og J. R. R. Tolkien som de mest kjente medlemmene – hadde sine faste, ukentlige møtepunkt på spisestedet Eagle and Child.

LES: – Vi har tapt evnen til å forklare og forsvare troen

Dette markeres tydelig i denne puben med bilder og ulike gjenstander. Sporene etter Lewis er også tydelige på Magdalen College, der han var «Fellow» mesteparten av sitt yrkesaktive liv, med ulike minnesmerker.

I forrige uke hadde min kone og jeg gleden av å introdusere arven fra C. S. Lewis til en gruppe norske misjonsvenner på tur til Oxford. Denne uken gjør et par kollegaer det samme for en gruppe kommunikasjon og livssyn-studenter på årets studietur fra NLA Mediehøgskolen Gimlekollen. Begge turene konkluderer med at Lewis har satt dype spor etter seg som kristen apologet.

Noe av det som særpreget C. S. Lewis som apologet, var hans store spennvidde i sjangrer og hans sjeldne evner som kommunikator. Hos Lewis finner vi de fengende, fabelaktige fortellingene, slik som i Narnia-serien. Men vi finner også de reflekterte, konsekvente argumentene, slik som i klassikeren Se det i øynene.

I barnebok-serien om Narnia utfolder forfatteren seg med stor fantasi. Fortellingene har litterær egenverdi, samtidig som de peker mot en dypere virkelighet. Hvordan skjer inkarnasjonen i en verden som Narnia?

Hvordan illustrere tro, tvil og vantro – hos både barn og voksne og i møte med Aslan? Lewis legger selv vekt på at fortellingene har en forberedende funksjon i møte med Bibelens budskap.

SYNSPUNKT:  Apologetikkens grunnleggende utfordring

Når det gjelder de apologetiske argumentene hos Lewis, er det grunn til å nevne flere. For det første; menneskets dypeste lengsel peker i retning vår Skaper. For det andre; absolutt moral forutsetter Guds eksistens.

Dermed må selv ateisten forutsette Guds eksistens i møte med det ondes problem. For det tredje; Jesus var enten «Herre, løgner eller sinnssyk». Vi oppfordres av Lewis til å gjøre vårt valg i møte med Jesus.

Arven fra den bestselgende forfatteren C.S. Lewis illustrerer apologetikkens strategiske betydning. Vi trenger å inspireres av Lewis til en kreativ og allsidig apologetisk innsats.