Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Hva er ditt store arbeid som du ikke kan la noe ødelegge for i 2019?

søndag 6. januar 2019

Kristenliv

Er «ditt store arbeid», dine ønsker, for 2019, noe som bare handler om deg selv, eller er din neste med i dette bildet?

Hver nyttårsaften har vi en tradisjon med noen venner. Når desserten går mot slutten tar vi «runden». Og runden er at alle rundt bordet gjør opp en slags status for året som har gått, med mest fokus på det som ligger foran. Altså, hva vil jeg ha mer av og hva vil jeg ha mindre av i året som ligger foran?

Jeg tror det er sunt å stille seg selv slike spørsmål minst en gang i året. Og til hjelp i den prosessen ser jeg selv ofte tilbake på følgende gamle historie:

450 år f. Kr. fikk Nehemja, en jøde som bodde i Babylon, dagens Bagdad, høre om hvor elendig folket hans som bodde i Jerusalem hadde det. Babylonerne hadde på dette tidspunktet ødelagt muren rundt Jerusalem, så det var fritt frem for lokale krigsherrer å plyndre og herje i byen.

Nehemja dro dit og fikk se at byens problemer var endeløse: Økonomien var dårlig, gatene dårlige. I tillegg var det sikkert ikke hvit jul, og internett var garantert kjempetreigt. Men det var én ting som var viktigere enn noe annet; Muren rundt byen måtte bygges opp igjen.

For uten sikkerhet ville bare ydmykelsen, utryggheten og kortsiktigheten i økonomien fortsette. Så Nehemja bestemte seg; «Jeg skal bygge denne muren.» I begynnelsen lo alle av ham; «for et håpløst prosjekt, Nehemja!»

Men han var målrettet og fikk etter hvert sving på sakene. Da ble en av krigsherrene, Sanballat, bekymret. Han bestemte seg for å lokke Nehemja bort fra muren og arbeidet der for å drepe ham.

«Nehemja; Kan ikke vi ta en kaffe?» Budet kom til muren, Nehemja klatret ned stigen, leste invitasjonen og svarte: «Jeg er opptatt med et stort arbeid og kan ikke komme.» (Neh 6:3)

Sanballat ble forbitret. Igjen og igjen spurte han Nehemja. «Kom igjen, du jobber ikke hele tiden. Det er bare hyggelig, vi tar en prat.» Men fire ganger til svarte Nehemja akkurat det samme. «Jeg er opptatt med et stort arbeid og kan ikke komme.»

Nehemja var så fokusert på hva som var hans viktigste oppgave, og han nektet å la noe eller noen komme i veien for det. Og han fikk fullført den muren.

Nå har vi begynt et nytt år. Vi har gjort opp status. Veid oss og funnet ut at vi må begynne å jogge mer, spise sunnere og se mindre på TV. Men hvis vi går dypere og jeg stiller spørsmålet: Hva er din mur som du må bygge? Hva er ditt store arbeid som du ikke kan la noe ødelegge for i 2019?

Kan hende har du barn du skjønner bare er små én gang. Kan hende har du en du elsker som du vet du trenger å forbedre relasjonen til. Kanskje har du noen som du vet er helt avhengig av deg i året som kommer. Da kan du si til deg selv: «Jeg er opptatt med et stort arbeid», akkurat her.

Og så ligger det i dette at vi også må si nei til en Sanballat eller to. Guds nåde er, når alt kommer til alt, det eneste som bærer oss gjennom livet og i all evighet. Og jo større vår innsikt blir i nåden. Jo større vil vår takknemlighet og vårt ønske om å leve til Guds ære bli. Derfor vil jeg slutte med to utfordringer:

1. Er «ditt store arbeid», dine ønsker, for 2019, noe som bare handler om deg selv, eller er din neste med i dette bildet? Altså, fint med trening, reising og moro, men livet er rikere om du løfter blikket til andre enn deg selv også.

2. Prioriterer du kristne praksiser som gudstjenester, bønn, det å gi og det å takke, jevnlig? Hvis du gjør det, kan det forme 2019 mer enn du tror.

Godt nyttår!