Problemet med Graham

Her kan det virke som om Vebjørn Selbekk vet bedre hva Franklin Graham mener enn Franklin Graham selv gjør.

RedaktørVebjørn Selbekk prøver på lederplass i Dagen å imøtegå den kritikken mange er kommet med i forbindelse med atFranklin Graham er invitert til Norge i november for å holde møter i Oslo Spektrum.

Flere av de opprinnelige medlemmene i arrangementskomiteen har trukket seg, slik at den bredden i invitasjonen som man så for seg, er blitt sterkt redusert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selbekks svar på dette er å forsøke å snakke ned de utfordringene måten Franklin Graham har framstått på i de senere årene. Han synes derfor det er «trist at mange tillegger enkelte uheldige politiske utsagn sagt i en amerikansk kontekst, så stor vekt at de ikke ønsker verken å støtte eller delta i arrangementet».

Hva legger redaktøren i uttrykket «i en amerikansk kontekst»? Prøver han å overbevise noen, det være seg selv eller andre, om at Graham vil mene noe annet i «en norsk kontekst»?

For eksempel at han mener USA bør kunne bruke masseødeleggelsesvåpen mot «våre fiender». Er det bare i «en amerikansk kontekst» han mener dette?

Eller når han har uttalt at han tviler på omBarack Obama er en kristen? Er det også et synspunkt som bare gjelder «i en amerikansk kontekst»? Den typen sjofelheter er anstøtelig selv når det kommer fra et null-og-niks. Fra en som ønsker å framstå som en kristen leder på verdensplan er det helt utålelig.

Selbekk nevner også «angivelige negative uttalelser Franklin Graham skal ha kommet med om muslimer» som en del av kritikken mot invitasjonen.

Her kan det virke som om Vebjørn Selbekk vet bedre hva Franklin Graham mener enn Franklin Graham selv gjør. I hvert fall hevder lederartikkelen at «det hele (må) bero på en misforståelse».

Hva består «misforståelsen» i? Franklin Graham har da vitterlig støttet at muslimske innvandrere bør nektes adgang til USA – en stat hvis blotte eksistens er basert på innvandring.

Når dette forsøkes redusert til «et tilfelle av den klassiske, men likevel svært feilaktige og farlige sammenblandingen av islam-kritikk og muslim-hat», velger jeg å gi den lutherske konvertitten Selbekk ros for et tappert forsøk på en luthersk tilnærming, men det overbeviser meg jo ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg tror nok også at Franklin Graham først og fremst vil forkynne evangeliet under sitt besøk til Norge, men han kan ikke, mer enn noen andre, gjøre dette inn i et vakuum. Hans politiske markeringer vil rope for høyt til at han vil kunne nå fram med noe annet budskap på lang tid ennå.