Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Adventssang som ikke bør brukes

søndag 2. desember 2018

Kristenliv

Jeg har allerede flere ganger hørt adventssangen: «Nå tenner vi det første lys», (NoS 19) og hver gang tenker jeg: Denne sangen bør ikke brukes.

I første vers heter det: «Vi venter på det lille barn som i en krybbe lå». Nei, vi venter ikke på et lite barn lenger. Det er over 2000 år siden Jesus var et lite barn.

Enda verre blir det i det andre verset: «Vi venter på at Gud, vår Far, vil gi sin Sønn hit ned.» Og samme meningsløse utsagn gjentas i det tredje verset: «Vi venter på at Kongen vår skal fødes i en stall».

Alt dette har skjedd. Det er ikke noe å vente på. Det er ikke med julen som i de gamle fruktbarhetsreligionene at man feiret livets oppståen hvert år. Jesus fødsel skal ikke gjentas.

Vers fire kan til nøds gå an hvis vi tolker det om Jesu gjenkomst: «Nå venter vi på Frelseren for alle folkeslag.»

Ja, vi venter på at Jesus skal komme igjen. Før det skjer, må vi være ivrige til å forkynne evangeliet at Frelseren har kommet og sonet for alle våre synder.

Nei, syng heller «Nå tenner vi vår adventskrans» (NoS) 21, eller den innholdsrike sangen til Eivind Skeie: «Tenn lys! Et lys skal skinne.» (NoS 25).

God adventstid.