Guds veirydder

Jeg kan ikke fri meg fra tanken: Ville det vært rom for døperen Johannes i norske menigheter, kirker og bedehus dersom han hadde stått fram i dag?

En av de Guds tjenere som fascinerer meg mest i Bibelen er døperen Johannes. Ikke først og fremst på grunn av maten han spiste; gresshopper og vill honning. Ei heller måten han gikk kledd på; hans kappe av kamelhår og med et lærbelte om livet.

Nei, jeg tenker først og fremst på hans åndskraft, enorme frimodighet og evne til å trekke de store folkeskarene til seg. Da datidens skriftlærde og fariseere kom til ham for å bli døpt i likhet med folket for øvrig, betegnet han dem som «giftslangers avkom eller ormeyngel!» Matt 3:7.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hans budskap til folket generelt var kort og godt dette: «Omvend dere, for himlenes rike er kommet nær!» Matt 3:2.

Det var lite taktikkeri i måten han framførte sitt budskap på. Det var lite «rundt grøten-prat». Det var ikke mye tilpasning av budskapet til den daværende verden for ikke å støte tilhørerne, eller skyve den menige mann og kvinne fra seg.

Nei, han forkynte det budskapet han var pålagt av Den hellige Ånd, et budskap tilpasset et frafallent folk som skulle forberedes til å møte den lovede Messias.

Jesus selv gav ham følgende hedersbetegnelse: «Blant dem som er født av kvinner, er det ikke stått fram noen større enn døperen Johannes.» Men Jesus la til: «Men den minste i himlenes rike er større enn ham.» Matt 11:11.

Jesus gikk fullt og helt god for døperens radikalitet og ramsalte forkynnelse. Og virkningen uteble så visst ikke. Bibelen sier: «Da drog Jerusalem, hele Judea og hele Jordan-landet ut til ham og ble døpt av ham i Jordan, mens de bekjente sine synder. Matt 3:5-6.

Dette er ikke mindre enn oppsiktsvekkende. I en tid uten tv, radio og internett, ingen plakater, flyers eller reklamemuligheter av noen slag, står det en enslig mann ute i Judeas ødemark og framfører et budskap med magnetisk kraft på mennesker i mils omkrets.

Og det er så visst ikke et forfinet budskap for å tiltrekke seg folkets popularitet. Nei, tvert om er det et budskap til dom og radikal omvendelse.

Da Josef og Maria nådde Betlehem den første julen og tiden var kommet for verdens frelser å bli født, sier Bibelen: «Og hun (Maria) fødte sin Sønn, Den Førstefødte, hun svøpte Ham i lintøy og la Ham i en krybbe,siden det ikke var rom for dem i herberget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg kan ikke fri meg fra tanken: Ville det vært rom for døperen Johannes i norske menigheter, kirker og bedehus dersom han hadde stått fram i dag? Hva tror du?