Vanskelige spørsmål: : Hvorfor blir jeg ikke frisk? spør Annabell (10).  Foto: United International Pictures

«Aldri før har jeg sett en så realistisk film om mirakler»

onsdag 31. august 2016

Kristenliv

Filmen «Miracles from Heaven» har premiere på norske kinoer denne uken.

Miracles from Heaven. Tittelen innbyr kanskje ikke til realisme og troverdighet, og jeg skal innrømme at jeg var forberedt på en noe kitchtaktig og forutsigbar kristen-film fra Hollywood.

Men den slo meg over ende. Miracles from Heaven er så følelsesladet og realistisk som jeg tror det er mulig å bli for en film som handler om noe vi ikke kan forklare uten tro. Ikke nok med det, den er bygget på virkelige (uforklarlige) hendelser.

Her kan du se traileren for Miracles from Heaven. (Filmanmeldelsen fortsetter nedenfor videovinduet):

 

Rammes av sykdom

Beam-familien er en vellykket kristen familie fra en liten by i Texas. De går i kirken og ber sine aftenbønner. De bor i et idyllisk hus på landet hvor naturen er vakker og atmosfæren i hjemmet harmonisk. Men så skjer det. Datteren Annabell på 10 år blir syk. Det viser seg at hun har en uhelbredelig tarmsykdom som til slutt vil ta livet av henne.

Plutselig handler filmen om familiens kamp for å få gode nok leger, tilstrekkelig med penger til å betale for medisin og nok optimisme til å få familielivet til å fungere. Men mest av alt handler den om tro.

– Hvorfor har ikke Gud helbredet meg? spør Annabell.

– Det vet jeg ikke, men jeg vet at han elsker deg, svarer mamma Christy.

Etter hvert som bønnesvaret ser ut til å utebli, begynner også mammas sterke tro å skjelve. Og da menighetsmedlemmer antyder at synd skal være årsaken til datterens sykdom, vender hun kirken ryggen og klarer ikke lenger å tro.

Jennifer Garner spiller strålende som mamma Christy. Hun fremstår realistisk uten å være kald, fattet uten være følelsesløs, emosjonell uten å bli pompøs. Hele skalaen av håp, skuffelse, sorg, sinne og tro blir uttrykt så troverdig at enhver mor som har smakt noe av det samme bør kunne kjenne seg igjen.

Det er vanskelig å holde tårene tilbake i denne brutalt ærlige filmen. Men Miracles from Heaven er ikke bare en film om det alvorlige, den gir også rom for humor og latter.

Dessuten reiser den mange viktige refleksjoner rundt temaet helbredelse.

Og hvis du noen gang var i tvil - historien ender godt.

Kulturnotat: Mismot og mirakel - på lerretet og i livet

Oppmuntring: Pappa Kevin (Martin Henderson) prøver å oppmuntre sin syke datter.