Skepsis til "veldige apostler"

Author picture

tirsdag 26. april 2016

dagensdebatt

En person ved navn Guillermo Maldonado skal visst holde møte på et gammelt flyplassområde. Det er 3. - 5. mai det skal foregå. Er dette bare positivt? Hvem mener eventuelt at det har sine triste sider? Kanskje flere enn du tror.

Snart kommer én av Visjon Norges største helter til Telenor Arena. Visjon Norge velger å kalle ham apostel. En kjent pinseleder hevdet under sitt besøk på kanalen: “[Maldonado] har jo en tjenestegave.” Med tjenestegave regner jeg med han mente noe i gavelista vi ser i Efeserbrevet. Om han mener noe annet, håper jeg han kommer på banen og klargjør dette. Personlig fant jeg uansett utsagnet litt urovekkende. Den uroen er imidlertid ikke et hovedtema i min tekst her.

Nevnte fjernsynskanal har allerede hatt en lengre periode med forberedelser. Dette er naturlig ved et stort arrangement. Blant annet fins det visse sikkerhetsmessige hensyn. I forberedelsene har de imidlertid også inkludert et visst besøk. Dette besøket fant sted sist uke, da Cathy Lechner var til stede der borte ved Drammenselva. Dette under den pågående Gullkongle-aksjonen. Lechner? Ja, og henne regner de som profet. Seinest titulert slik mandag kveld, av arrangementsansvarlig Jon Egil Stavik.

Det er mye man kan drøfte angående titler, tjeneste og televangelisme. Jeg lar de fleste slike drøftinger ligge i denne omgang. La meg i stedet opplyse, litt kort, om at skepsisen til Miami-borger Maldonado er utbredt. Mer utbredt enn det kan virke som ved første øyekast.

Det er ikke bare ateister, agnostikere eller liberale kristne som kan tenke seg å advare. Også konservative kristne vil ha et ord med i laget. På YouTube publiseres videomateriale der noe av dette gir seg uttrykk - blant annet på spansk og av personer bosatt i Latin-Amerika/Sør-Amerika.

I ett klipp siteres Markus-evangeliets ord om falske kristuser og falske profeter. Samme klipp viser utdrag fra en tale. I denne hevder Maldonado at han er blitt “forfulgt i 25 år”, og dét stort sett av kristne. Jeg vet ikke helt hva mannen sikter til, men noe av den påståtte forfølgelsen er tilsynelatende avsløringer og meningsytring. Videoklippet viser (det som ser ut som) en falsk profeti om et presidentvalg. Høres det kjent ut? Kanskje husker noen et visst utspill fra herlighetsteologiske herr Hinn? Om han kubaneren som viste seg for pressen her om dagen? I Maldonados tilfelle skal det dreie seg om at han ikke fikk dreisen på hvilket kjønn en kommende president i Ecuador hadde. Altså ved et presidentvalg som ikke ble avholdt helt nylig. Maldonado skal ha uttalt at valget kom til å bli vunnet av en mujer, en kvinne. En kandidat i det gjeldende valget var kvinne. I tillegg var hun ikke helt lovlydig, later det til.

Om vi holder oss til samme video, er det interessant å merke seg hva som skjer etter ca. fire minutter. Nøyaktig hva som foregår, er ikke godt å si. Noen vil si at tilsetningsstoff er et stikkord. I det minste ser det ut til å gå ut på dette: Vann skal skifte farge - “bli til vin”. Når vannet så skifter farge, blir Maldonado og gjesten hans, Dionny Baez, litt gira. Mener de at Skaperen skapte gjennomsiktig vann om til rødvin i møtet deres? Som et tegn på at de som makt- og mikrofonhavere tilhører en guddommelig elite? Ikke vet jeg. Men tankene går delvis til noe jeg leste i éi av Mosebøkene. Hvordan var den der historien, igjen? Var det noen som satte seg opp mot hebreernes Gud? Som ville gjøre det samme som, eller noe bedre enn, Guds utsending ved navn Moses? Noen tegnmakere?

For filmmakeren, eller videoopplasteren, av omtalte klipp er Bibelen ord fra Gud. Maldonados virksomhet er i vedkommendes øyne noe nokså annet enn gudstjeneste - ser det i hvert fall ut til for meg.

På YouTube fins også et interessant utendørsopptak. Dette syntes jeg at jeg måtte kvitre litt om. De får høre, de som ikke syns jeg snatrer som en skjære på reseptbelagt preparat ... Uansett: Jeg syns det er greit folk veit at noen syns det er leit (eller teit, som dette rimet) at Maldonado blir beundra som apostel. Og etterfulgt. Eller at noen mener kritikk av ham og hans venner er det samme som forfølgelse. Også noen - kanskje mange - konservative kristne kan føle seg ukomfortable med sånt.

Men tilbake til dette opptaket - det sistnevnte: Det er tilsynelatende et amatøropptak fra Argentina - av Maldonado og hans hjelpere, og av en mann som konfronterer dem. Om jeg ser rett, har mannen Bibelen i hånda. Om jeg hører rett, har han “falsk apostel” og “omvend deg” på tunga. Mer spanskkyndige personer må gjerne forklare mer av klippet for meg og mine lesere - for eksempel i kommentarfelt under her. Det virker iallfall opplagt, for mitt mysende blikk og halvgode språkøre, at en spansktalende kristen her er kritisk til Maldonado. Og at han mener å ha et kristelig, bibelsk grunnlag for en slik holdning.

Skepsis til señor Maldonados lære og laden er altså noe som fins. Og den fins blant kristne, min venn (eller fiende, om du ser deg som dét). Skal vi si heldigvis? Ja, la oss gjøre som Visjon Norge - vi uttrykker takknemlighet for ytringsfrihet. Ikke minst blant de kristne.

Noen sa noe om oppvask. Høres klokt ut. Ikke glem dette, kristenledere - i deres iver etter å rengjøre råd og rekke: Det står noen krystallglass og dingler på kanten av kummen. På glassa står det veldig apostel, profet og andre sida av Atlanter’n.

Best å kikke på dem før de kommer deisende ned i såpevannet.

Det kan sikkert bli rå rytmer, fine farger og kul kulturutveksling i Telenor Arena. Jeg ønsker folk som drar dit, en god tur! Bare husk å være litt forsiktig. I enkelte møter er det ikke uvanlig at folk ramler - av og til oppå mennesker. I noen møter er det vanlig at enkelte “skjærer seg” - i overført betydning - på en antatt velgjørers veldige velstadslovnad.

Uansett hva du syns, kjære (og mindre kjære) leser: Jeg vil tilrå en liten surfetur på veven. Besøk det der videostedet som heter YouTube. Let opp noen fine bølger der. Husk på et par “fjellvettregler”: Slå opp i ei lita spansk-norsk turistordbok. Hør på (spansktalende) kjentfolk før du legger ut på tur til Fornebu. Verden henger sammen, vet du. Fjell og skjær og hav og Internett og ... Det er ikke syndig å søke etter informasjon - heller ikke i “informasjonens tidsalder”. Den som leter, vil finne. Sannheten setter fri. Hvis vi tåler den. Eller?