Mente du det der, Jørn Strand?

Author picture

onsdag 9. januar 2019

dagensdebatt

Kritikk kan være av det gode. Kan vi være enig om det? Betraktninger og en utfordring, ved inngangen til et nytt år.

Ifølge evangelist Jørn Strand (på Visjon Norge, tirsdag) er kritikk en fæl sak. Mot slutten av møtet sitt, på EFA-senteret på Froland, sa Strand at “kritikk av andre mennesker er, og avslører, en fullstendig mangel på bønneliv. (...) Mye kritikk - mangel på bønn”. EFA = Evangeliet for alle.

Jørn Strand og jeg er sikkert enige om litt av hvert, og jeg fant det interessant å høre talen hans. Hva kritikk er, og hva ytringsfriheten rommer, så vi dog ut til å være uenig om. Eller vil Strand trekke noe tilbake?

Evangelisten sa også, i forbindelse med formaninger til Visjon Norge-kritikere: “Og vi kjente det gikk ut en kraftig befaling til noen – spesielt noen tastaturdiktaturikere, som trenger å bli mer opptatt av bjelken som er i ditt eget øye, og så lar du Visjon Norge være i fred og taler godt om dem, og så legger du ned hele webben din, og så bare blir du en god giver og så bare selger du hytta di, vet du, og gir den inn til Visjon Norge. Halleluja!“

For å ta det førstnevnte først: Ordet kritikk har, ifølge Bokmålsordboka, sitt opphav i det greske ‘kritike tekhne’ - ‘kunsten å bedømme’.

Til det andre: Hvem var disse tastaturdiktatorene Strand tenkte på? Og hva mente han med å “legge ned hele webben din”? Om han på noen måte mente å snakke til meg, som startet Facebook-siden Nei til Visjon Norge, er med i gruppa Stans pengepredikantene og i flere år har kritisert Visjon Norge, setter jeg pris på om han sier det rett ut. (Og så kan jeg orientere ham litt: Jeg har ingen hytte å selge ...)

Hvis jeg er blant dem du snakket til - kjære Jørn Strand - kan du være så snill å konkretisere hva ondt jeg har gjort? Har jeg sagt noe som ikke stemmer når jeg har kritisert Visjon Norge? I så fall beklager jeg. Jeg har prøvd å være faktabasert og etterrettelig.

Vær så kristelig vennlig, herr Strand, at du svarer på innlegget mitt. Ikke vær blant de som tier der andre taler.

God uke videre, til både Strand og Dagen-lesere over det ganske land! Godt nytt år!

Beste hilsen en med kristen tro og kritisk sans