JOURNALISTIKK: – Noen ganger får man inntrykk av at Dagen har tatt på seg rollen som djevelens advokat overfor en mengde kristne tjenester, da det ofte er helst det negative som skal løftes frem, også om det bare er løse påstander som er bakgrunn for sakene, skriver Trine Overå Hansen. Arkivfoto: Magnar Børnes  Foto: 

Kristen journalistikk eller djevelens advokat?

Author picture

onsdag 22. november 2017

Dette innlegget er en respons på "Sladder og søppeljournalistikk"

dagensdebatt

Den tanken at Græsvik bedriver kristen journalistikk, har faktisk ikke svevet meg. Men Fredrik Græsvik, det er fint å høre at du er kristen. Jeg vil da i første omgang anbefale deg å lese hva Bibelen sier om Israel.

I min faste kommentarartikkel i Norge Idag skriver jeg denne uken om kristen journalistikk. Artikkelen ble publisert på nett 21. november og samme dag ikk jeg tilsvar fra TV2-journalist, Fredrik Græsvik, sendt til en annen avis, Dagen.

Bakgrunnen for min kommentar «Hva er kristen journalistikk?» er de mange negative sakene i Dagen om ulike kristne enkeltpersoner og tjenester den siste tiden. En av de siste føljetongene har vært en detaljrik sak om en pastor, lett identifiserbar, som skal ha løyet, stjålet og manipulert. Dagen bidrar til å stille denne personen i gapestokk for hele Norge, basert på rykter. Skulle anklagene stemme, har vi et rettsapparat som håndterer dette. Kristne aviser burde holde seg for gode til å holde på å grafse i enkeltmenneskers skjebner for å få klikk og lesere.


Jeg nevner også i min artikkel de stadige sakene med negativ vinkling som omhandler Visjon Norge. Et nylig eksempel på dette er omtalen av Jan Hanvold som løgner. Dette fordi et ikke-kristent familiemedlem til en som har blitt bedt for av Hanvold, nekter på Facebook for at denne har blitt helbredet.

Mener Hanvold-påstand om helbredelse er løgn
 

Tidligere har vi sett hvordan Dagen har laget tullete saker om Visjon Norge basert på Twitter-brukeren «Helene harepus», som nå forøvrig har fått stengt sin konto på grunn av misbruk.

– Misbruker opphavsretten og knebler ytringsfriheten

Twitter fjerner Hanvold-kritiker  


Noen ganger får man inntrykk av at Dagen har tatt på seg rollen som djevelens advokat overfor en mengde kristne tjenester, da det ofte er helst det negative som skal løftes frem, også om det bare er løse påstander som er bakgrunn for sakene.

Så nevner jeg også Dagens artikkel der TV2-journalist, Fredrik Græsvik, kommer med sterke anklager mot Troens Bevis-leder Rune Edvardsen. I saken er det påstander om at Rune Edvardsen er en «pengekjær og upålitelig predikant med altfor store tanker om seg selv.» Edvardsen blir også kalt en løgner. Sterke ord.

Rune Edvardsen får sterk kritikk i ny bok om Joshua Fench

«Vi klynget oss til redningsbøyen Rune Edvardsen»  


Basert på Græsvik sin ensidige negative dekning av Israel, står hans troverdighet ikke særlig høyt i kurs i mange kristne kretser. Han har blant annet anklaget IDF, det israelske forsvaret, for drepe barn, kvinner og eldre. Han gikk også hardt ut mot Med Israel for fred (MIFF), kalte dem løgnere og sa at de ikke burde ha rett til å ytre seg i det offentlige rom. Kanskje burde Dagen latt være å skrive om Græsviks meninger når de ikke greier å få til en balansert sak, men det fremstår som ensidig sverting.

Det jeg ønsket å sette fokus på, er en trend i Dagen som jeg mener er uheldig. Jeg kunne også nevnt Dagens omtale av Svein-Magne Pedersen som har en fantastisk tjeneste i å helbrede tusenvis av syke. Dagen klarer å fremstille Pedersen og Misjonen Jesus leger som noe negativt. Det er nærmest en prestasjon.

Et forsvar for bruk av teletorget

Når forbønn blir forretning

Skværet opp etter bedrager-anklage

Kalte mirakelpredikant «bedrager»  


Det er altså overhodet ikke Græsvik sin journalistikk jeg sikter til når jeg skriver at «sladder og ryktebasert journalistikk er i bunn og grunn søppeljournalistikk». Den tanken at Græsvik bedriver kristen journalistikk, har faktisk ikke svevet meg. Men Fredrik Græsvik, det er fint å høre at du er kristen. Jeg vil da i første omgang anbefale deg å lese hva Bibelen sier om Israel.


Vebjørn Selbekk på lederplass: Dagen driver nyhetsjournalistikk også på Kristen-Norge. Så får andre tegne glansbilder