HVORFOR er homofili synd?

Author picture

onsdag 28. desember 2016

dagensdebatt

I lang tid har jeg fulgt debatten om vigsel av homofile i den norske kirke. Slik jeg ser det er det en debatt om man ser på homofili som synd eller ikke. Dette spørsmålet blir debattert opp og i mente, med henvisning til bibelvers over en lav sko.

Jeg savner en annen debatt. Spesielt fra de som mener homofili er synd. Nemlig debatten om hvorfor homofili skal være synd? Hva er det med denne livsførselen som er skadelig? Ikke minst, hvordan kan Gud mene dette er synd?

Holder det med argumentet at slik er det bare? Bør man ikke stille seg spørsmålet hvorfor?Hvis jeg er uenig med min far, forsøker jeg å finne svar på hvorfor han mener det han mener. For eksempel mener min far at Therese Johaug skal gå fri, uten noen form for etterforskning. Da finner jeg det naturlig å utfordre han på dette. Jeg mener at selv om han er min far vil det være et usunt tegn for vårt forhold om jeg bare godtar hans standpunkt på bakgrunn av at jeg respekterer han og er veldig glad i han. Selv om jeg vet han også er veldig glad i meg, er det helt naturlig at jeg utfordrer hans syn. At han også tåler dette, og ikke går i forsvar er for meg en bekreftelse på at han er trygg i farsrollen. På samme måte måtte min far utfordre sin mor, min farmor, i synet på alkohol. Hun mente at det å ha alkohol i huset var synd. Da var det naturlig for min far å utfordre dette synet. Da farmor etter hvert forklarte bakgrunnen, ble det lettere for min far å forstå sin mors holdning.

For få generasjoner siden, min bestefars generasjon, var det vanlig å hevde at det å ha langt hår var synd (ser faktisk flere gode grunner for dette enn homofili). Igjen ble det naturlig å utfordre på hvorfor. Hvorfor likte ikke Gud langt hår?

Jeg finner det problematisk å se gode grunner for at Gud skal se på homofilt samliv som synd. Forutsetter da selvsagt at det er et sunt samliv under ordnede forhold, på lik linje med hva man ser på som et sunt heterofilt samliv.

Står det noe som helst i bibelen om HVORFOR det er galt? Er argumentet om at Gud skapte mann og kvinne godt nok? Kan man ut fra dette konkludere med at homofili er galt?

Driver Gud en form for ”mind games”? Jeg tenker på de som er født som homofile. De som er kristne, men som har vært så uheldige å bli skapt av den 100% kjærlige Gud som homofile. Skapt som homofile av en far som elsker dem ubetinget, men som ikke kan tåle en stor del av deres medfødte identitet. Slik jeg tolker de som mener homofili er synd, skal disse homofile undertrykke deres legning og dermed identitet. De skal leve med en forståelse av en far som har skapt dem i sitt bildet og som elsker dem, men som avskyr store deler av den de er. Er det mulig å oppleve kjærlighet på slike prinsipper? Er det Guds måte å teste på, og i tilfelle hvorfor har en allmektig Gud slike smålige behov?

Jeg har ingen problem med å se skadevirkningene av synd, og synes det snakkes lite om synd. Men at homofili skal være synd har jeg per dags dato ikke fått gode argumenter for….