Illustrasjonsbilde: Alice Donovan Rouse, Unsplash

Et liv som singel er ikke eneste alternativ

Author picture

fredag 8. desember 2017

Dette innlegget er en respons på "Slik skal kristne møte homofile"

dagensdebatt

Espen Ottosen skriver tidligere denne uken at det eneste alternativet til ekteskapet mellom mann og kvinne, er et liv som singel. Når jeg leser denne typen innlegg, får jeg et behov for å rope ut på vegne av de av oss som lever gode og hele liv som homofile kristne i parforhold.

Både heterofile og homofile kan leve gode liv som single. Det er allikevel forskjell på det å velge et liv alene fordi man ønsker det eller fordi man ikke har funnet noen, og det å velge et liv alene fordi noen andre mener det er det eneste riktige.

Det å leve et liv alene fordi man frykter reaksjoner eller å leve i skam for den man er, kan føre til psykisk uhelse. Dersom man får høre at det er noe galt med viktige deler av seg selv gjennom livet, blir det være vanskelig å ha det godt med seg selv.

Som mennesker må vi først se, lytte og snakke med, for så og gi veiledning og støtte med utgangspunkt i hva hvert enkelt menneske trenger. Vi mennesker er ikke en hylle fra Ikea med én manual som passer for alle. Disse ulikhetene må også være grunnleggende for all kristen veiledning.

Ottosen legger frem én type bibelsk veiledning som den eneste riktige og glemmer at alle mennesker har ulike behov. Han glemmer også at han med en slik ensidig veiledning, er med på å opprettholde en type holdning som er en negativ påvirkning på livene til mange av oss.

I møte med kristne skeive er det første jeg vil si; så bra at du har funnet ut noe så viktig om deg selv! Videre er det viktig å fortelle at mange lever gode liv som kristne og skeive. Et godt liv handler om å være hele seg, noe som for mange av oss innebærer å få leve med en partner.

Det å påstå at det og leve som singel er den eneste veien til et godt liv som homofil kristen blir for snevert. Vi er mange homofile, både kristne og ikke-kristne som lever gode liv med våre ektemenn, koner, samboere og kjærester. At noen skal kreve definisjonsmakten, er synd, for det er mange måter å være kristen på. Dyrker man dette mangfoldet, tror jeg nettopp det er veien til gode og sunne liv.

Jeg ønsker at Ottosen, som presiserer at han ikke er i tvil om at kristne har snakket om homofili på en krenkende måte, forstår at mange vil føle seg krenket ved å lese at den eneste måten å leve lykkelig som homofil og kristen, er å leve som singel. Et liv der man kan være trygg på seg selv og ha støtte i sine nærmeste, er det beste utgangspunktet for å få det godt, uansett om man er kristen eller ikke.