Edward Snowden tildeles Ossietzky-prisen

Varsleren Edward Snowden tildeles årets Ossietzky-pris for sin innsats for ytringsfriheten Den norske PEN-klubben vil forsøke å få prismottakeren til Norge i november.

Prisen skal deles ut i Universitetets aula 18. november

Edward Snowdens avsløringer representerer en av de viktigste begivenhetene i internasjonal politikk i de seinere årene og en alvorlig legitimitetskrise i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Dessuten markerer avsløringene et brudd med tilliten til Internetts nøytralitet, skriver Norsk PEN i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her påpekes det at Snowden har forsaket privatliv og karriere for å varsle om amerikanske myndigheters overvåkingsvirksomhet av internasjonal tele- og datatrafikk.

– Tildelingen avdekker behov for internasjonal debatt om overvåkingens folkerettslige og nasjonale grenser, skriver Norsk PEN, som ledes avWilliam Nygaard.

Snowden risikerer livsvarig fengsel i USA for spionasje og lever i eksil i Russland. I fjor høst ble Snowden tildelt den prestisjetungeBjørnsonprisen, men han kunne ikke være til stede fordi norske myndigheter ikke kunne garantere for hans sikkerhet.