Statsminister Erna Solberg (H) sa i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag at hun vil sette nede en ekspertgruppe som skal gjennomgå voldssaker mot barn. I denne sammenhengen blir den såkalte Monika-saken viktig, sa statsministeren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ekspertgruppe skal granske barnevold-saker

Regjeringen setter ned en ekspertgruppe som skal gjennomgå voldssaker mot barn, sier statsminister Erna Solberg (H).

Erna Solberg opplyste dette i Stortingets spørretime onsdag, der KrF tok opp Hordaland-politiets svikt i den såkalte Monika-saken.

– Vi vil opprette en ekspertgruppe som skal se på hva som svikter i disse sakene. Der tror jeg Monika-saken blir viktig, sa Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun sier et viktig hensyn i politireformen er å styrke kompetansen og fagmiljøer i politiet blant annet når det gjelder vold mot barn. Hun tror ikke at reformen vil føre til en motsetning mellom det å ha et nærpoliti som kan forebygge, og det å ha større politidistrikter med sterkere fagmiljøer.

Venter på å bli hørt

Solberg varslet at det vil komme et lovforslag om barnehusene, hvor det foretas såkalte dommeravhør av barn som er utsatt for vold og overgrep. Men hun svarte ikke på spørsmål om når lovens krav om at barn skal avhøres innen 14 dager, blir oppfylt.

På spørsmål fra NTB om det samme, forklarer Solberg:

– Det er to viktige ting i dette. Det ene er at vi må bevilge mer penger til barnehusene. Det andre er diskusjonen om hvorvidt barnehusene eller politiet skal ha ansvar for dommeravhørene. Det skal regjeringen avklare i løpet av våren, med en ny forskrift og eventuelt lovendring. Det vil i så fall kutte tiden.

Hun påpeker også en annen flaskehals for å få unna avhørene så raskt som mulig, og det er å få med dommerne. En tidsplan kan ventes før sommeren, sier hun.

I løpet av fjoråret gikk ventetiden for barneavhør ned fra 52 til 40 dager, opplyste Justisdepartementet i november i fjor. Da innrømmet justisminister Anders Anundsen (Frp) at det var for lenge.

Belastning

Solberg kaller det å sikre barn mot vold en grunnleggende kvalitet ved samfunnet.

Hun mener det at også uskyldige foreldre kan bli utsatt for en vanskelig etterforskning, er en pris verdt å betale.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en ekstrem belastning for uskyldige foreldre. Men vi må tenke at politiet må gå inn i dette, hvis ikke kan det være vi ikke ser de sporene som er, sier hun, og ber om forståelse for at politiet må få gjøre jobben sin.

Ut mot «oppdragervold»

Statsministeren hadde også en tydelig melding til dem som forfekter «oppdragervold».

– Det finnes ingen religion eller kultur som overgår norske lover når det gjelder forbudet mot vold mot barn. Det er enkelt og greit. Ingen grupper i Norge har lov til å slå sine barn, eller andres barn. Det skal straffeforfølges, sa hun.

Flere medieoppslag den siste tiden har fått fram at vold mot barn forsvares også i kristne miljøer i Norge. At den katolske kirkes overhode, pave Frans, også har omtalt vold mot barn i positive ordelag, har skapt reaksjoner. Men biskop Bernt Eidsvig, øverste leder for den katolske kirke i Norge, slo fast at man ikke skal slå barn.

Solberg la for øvrig vekt på at forbudet mot å slå barn må formidles til nyankomne innvandrere og flyktninger gjennom introduksjonskursene.

Les også
– Gode alternativer til fysisk tukt av barnKilden menighet Jæren
Les også
Tukt i oppdragelsen
Les også
Menighet anmeldt av barneombudet for oppfordring til å slå barnKilden menighet Jæren
Les også
184 barn forsvunnet fra asylmottak i Norge