KLANG: Skjult i vegger og tak
...
KLANG: Skjult i vegger og tak er det et omfattende etterklangsanlegg som gjør at kirkerommet, etter behov, kan være enten helt dødt eller ha etterklang som i en katedral. Foto: Lill Tonje Johansen, Lima Foto
Har ventet på kirke i 50 år
Del
For første gang siden 1989 blir en ny kirke reist på Romerike. Søndag vigsles Rotnes Kirke.

– Dette er en drøm som er gått i oppfyllelse, stråler Einar Andreas Weider. Presten i Nittedal sokn sier at det er 50 år siden en komité for første gang arbeidet med spørsmålet om å bygge ny kirke.

Bygda har hatt en interimkirke i mange år. I stedet for at barn har kommet til kirken, har prestene måttet oppsøke barnehage- og skolebarn på deres arena.

GLAD: Prest i Nittedal sokn, Einar Weider tror den nye kirken vil bety mye for bygda. – Nå kan det blomstre her. Nesten hver dag i uken vil det skje ting i kirken for barn og ungdom, sier han. Foto: Kirken.no

– Nå har vi en egen kirke som de kan vokse opp og ha en tilknytning til.

LES: Første kirke i Norge som får solenergi

– Alt er flyttbart

Det er en moderne kirke som står klar til bruk i Nittedal. Både utforming og romløsninger er laget med tanke på god funksjonalitet og stor fleksibilitet.

– Senest i går var jeg her på lydprøve med 50 barn og en blåserekke med lokale musikere, forteller presten. – Det er en god scene for barne- og ungdomsarbeid med plass til band og dansegrupper. Alt er flyttbart, både alter og døpefont, forklarer han.

Samtidig som kirken er moderne, har det ligget et ønske om at det nye bygget skulle være høytidelig.

ALTERTAVLEN: Kunsten i kirken er laget av Tor Lindrupsen. Altertavlen er et nesten fem meter høyt glassmaleri som har tema «Livets vann og livets tre». Foto: Lill Tonje Johansen, Lima Foto

– Vi bor i en bygd hvor det er en tradisjonell holdning til kirke. Her kan de komme inn i et sakralt kirkerom som fungerer til kirkelige handlinger både i glede og sorg. Det er ikke selvfølgelig i en moderne kirke, men vi har fått tilbakemelding om at vi har lykkes med det, sier Weider.

LES OGSÅ: Her er Norges nyeste kirke

Langkirke

Kirkerommet har omtrent 500 sitteplasser når alle tilstøtende saler er med. Arbeidskirken har både ungdomssal, møterom, barnesal, kapell, kontorer og et moderne kjøkken, i tillegg til kirkerommet som er bygd som en langkirke. Sistnevnte betyr at kirken er langstrakt med et opphevet korparti og alter foran i kirkeskipet.

Biskop Atle Sommerfeldt , prost Torstein Lalim og menighetens prester leder vigslingsgudstjenesten i morgen. Ordfører Hilde Thorkildsen holder hilsen, og ansatte og mange frivillige deltar under gudstjenesten som faller på første søndag i advent.

LES MER: Fortviler over kirkeforfall

De siste to årene er mange i bygda blitt trukket inn i byggearbeidet på grunn av sin kompetanse på ulike felt. Prest Eindar Weider er optimist med tanke på at disse engasjerer seg i menighetens arbeid i tiden som kommer.

atle sommerfeldt,den norske kirke,einar weider,nittedal,rotnes kirke,dnk,kirken,ny kirke,nybygg,vigsling,kirkebygg,einar andreas weider,nittedal sokn,kirkearkitektur,arkitektur,modernisering,moderne,kirkerom,torstein lalim,hilde thorkildsen