KAMP: Kirkemøtet til våren skal stemme over om det skal innføres vigselsliturgi for likekjønnede. Nå går debatten om utformingen av liturgien.

– Ingen tvil om hva Åpen Folkekirke vil

Kristin Gunleiksrud Raaum, styremedlem i Åpen Folkekirke, er helt på linje med lederen. Hun vil ikke ha to vigselsliturgier.

– Det er ingen vits i å forsøke å få det til å se ut som om det er uenighet mellom meg og Sturla Stålsett om dette, sier Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Det er ingen tvil om hva Åpen Folkekirke, og dermed også jeg, mener. Vi går inn for en felles liturgi som skal ha valgmuligheter i seg. Der skal man kunne bruke bibelversene fra Matteus 19 og fra Første Mosebok, om at Gud skapte til mann og kvinne. Men det som uroer oss er ordninger hvor det lages liturgier med et b-stempel, at LHBT-personer ikke opplever at dette er reelt likeverd. Det skal ikke være et b-ekteskap, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Strid

I motsetning til lederen i Åpen Folkekirke, Sturla Stålsett, er Kristin Gunleiksrud Raaum aktiv i kirkens beslutningsorganer.

Hun har sittet flere perioder i Kirkerådet, det siste som nestleder. Hun har flere perioder på Kirkemøtet bak seg. Hun har også stilt til valg som leder til Kirkerådet, men tapt mot Svein Arne Lindø.

Hun ønsker ikke å forskuttere prosessene frem til nye kirkerådsleder skal velges på Kirkemøtet til våren. Men stiller hun er det stor sannsynlighet for at hun blir valgt, blant annet i lys av at Åpen Folkekirkes delegater er i flertall.

I Åpen Folkekirkes program sier de at de vil jobbe for at «det skal bygges en kultur for meningsmangfold, hvor et flertall alltid må vite at mindretall skal høres og har sin legitime plass i kirken».

– Vi arbeider for en felles liturgi med valgmuligheter. Vi har tro på at det er mulig å finne en løsning som også de som mener at ekteskapet kun er for mann og kvinne vil oppleve at de kan leve med. De vil kjenne igjen ledd og bibeltekster fra dagens liturgi.

Splitter

Da biskopene la frem sitt forslag til hva Kirkemøtet bør vedta, var det et enstemmig bispemøte som vedtok to liturgier. For medlem av arbeidsutvalget i bispemøtet, biskop Halvor Nordhaug, var det helt nødvendig at det ble to liturgier.

– Jeg vil sterkt argumentere for at vi ikke bør ha en felles liturgi. To liturgier vil gi prestene mulighet til å velge og vil sørge for at det tradisjonelle synet på ekteskapet fortsatt skal ha et fullverdig liturgisk uttrykk i kirken. Jeg vil ikke at vi skal havne i en situasjon hvor det tradisjonelle synet blir sett på som unntaket og det nye blir hovedregel, sa han til Dagen før Bispemøtet i oktober.

Etter biskopenes vedtak har Sturla Stålsett og Åpen Folkekirke slått klart fast at de ikke ville ha to liturgier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– To liturgier kan åpne for tolkningen om at likekjønnet ekteskap er noe kvalitativt annet enn ekteskap mellom mann og kvinne, skrev han i innlegg i Vårt Land.

Harald Hegstad, nåværende leder av Oslo bispedømmeråd og innvalgt til Kirkemøtet, sa til samme avis at en slik holdning fra Åpen Folkekirke gjør at muligheten til å leve med to syn svinner.

– Nå har verken jeg eller Hegstad sett noen mulige liturgier. Dette får vi fortsette å jobbe frem og snakke om.

Ta tid

For Raaum er det uansett viktig å bruke tid. Det tar tid å vedta en liturgi, og man er tidlig i prosessen.

– Dette avgjøres ikke nå. Det skal være en prosess, og jeg er glad for at bispemøtet har gått så klart ut for å finne en løsning. Den ­viljen deler vi i Åpen Folkekirke. Selv om det ikke er noen tvil om hva vi mener, vil vi være forsiktige med å låse oss til konkrete eksempler. Det tjener ikke prosessen, ­sier hun.

Homovigsel

Etter årets kirkevalg er det et flertall for likekjønnet vigsel med 58 mot 30 kandidater i Kirkemøtet i Den norske kirke.

I tillegg er det kjent av fra før at seks biskoper er positive til likekjønnet vigsel.

Det betyr at det nye Kirkemøtet vil ha minst 64-ja-delegater, noe som er nok til flertall.

Bispemøtet mener det bør være to liturgier, mens Åpen Folkekirke ønsker en felles liturgi med valgmuligheter.

Det betyr at det nye Kirkemøtet vil ha minst 64-ja-delegater, noe som er nok til flertall.

Les også
Kirkeskip og livbåter
Les også
De som fortsatt vil kjempe innenfra
Les også
Hva er alternativet?
Les også
Situasjonen er ytterst krevende
Les også
Med «splittet tunge»
Les også
Det finnes et alternativ, biskop