SETT AV FÅ: Hundretusener har den siste uken besøkt lysfesten i Jerusalem. Få jøder har imidlertid våget seg ned til området rundt Damaskusporten – åsted for mange av knivstikkingene det siste halve året.

Jerusalem badet i lys og farger

Kunstnere fra en rekke land har den siste uken satt sitt preg på Jerusalem med lys, lyd og dramatikk.

Gamlebyen i Jerusalem er en spennende miks av lyder, farger, lukter, smaker og folk – på dagtid. På kveldstid går denne delen av byen vanligvis i dvale, men denne uken er det minst like mye liv i gatene etter mørkets frembrudd.

LES: Den israelske flyplasser en utstillingsvindu for sikkerhet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Besøkende kan vandre mellom flere titalls installasjoner som er satt opp i det historiske Jerusalems ulike kvarterer. Regelmessig støter en på merkverdige skulpturer og opplyste musikanter. Kjente bygninger tjener som lerret for filmer og presentasjoner.

Flere løyper

Ved Jaffaporten deles det ut kart, og en inviteres til å gå fem ulike løyper. Disse er markert med enten hvite, røde, blå, grønne eller rosa lys. Løypene går langs bymurer, gjennom trange smug og ut på åpne plasser.

Nytt av året er at en av løypene beveger seg ut av gamlebyen og inn på Jaffagaten, en av hovedgatene i Jerusalem. Her er det satt opp en 27 meter høy kopi av Eiffeltårnet i Paris, dekket av flere tusen små lyspærer.

I år har ellers en lys, lyd og vannfontene ved Jaffaporten vært et av de mest populære innslagene.

Godt besøkt

I fjor besøkte flere hundre tusen turister og fastboende lysfesten, og ingenting tyder på at de siste månedenes uroligheter har fått besøkstallene til å gå vesentlig ned.

De fleste kunstverkene er plassert i de kristne, armenske og jødiske kvarterene, og her har besøkende gått i kø mellom installasjonene. Det store fremmøtet har gjort det nærmest påkrevd å sette av mer enn én kveld for å få med seg alt festivalen har å by på.

Unntaket har vært den grønne ruten, som går langs den nordlige bymuren og som passerer Damaskusporten. Dagens korrespondent var forleden kveld blant svært få som overvar den spektakulære lyssettingen av Jerusalems vakreste port - åsted for mange av det siste årets terrorangrep.

Forent by

Lysfesten arrangeres i forkant av den årlige Jerusalemdagen, der en feirer at Jerusalem ble en forent by i 1967. I forbindelse med denne dagen har det de senere år vært flere sammenstøt mellom nasjonalreligiøse jøder og muslimske arabere. Terroren det siste året har også vist at den forente byen langt fra er en enhetlig by, men fortsatt er delt av usynlige grenser og skillelinjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hundrevis av arabere har de siste årene protestert mot lysfesten og andre festivaler som bringer folkegrupper sammen, men da Dagen under fjorårets festival intervjuet ordfører Nir Barkat, var han klar på at demonstrantene langt fra representerer den jevne Jerusalem-araber.

– Hvert år ber innbyggere fra samtlige kvarterer i Gamlebyen om at vi må arrangere flere festivaler. Festivaler som denne promoterer enhet og fred i byen, samt inntekter til muslimer, jøder og kristne, sa Nir Barkat.

Les også
Utstillingsvindu for flyplassikkerhet
Les også
B'Tselem: Israelske militærdomstoler driver hvitvasking
Les også
Netanyahu spikrer avtale med ultranasjonalister
Les også
Hauken Liberman med dueaktig tale
Les også
Hamas planlegger offentlige henrettelser