I forgrunnen den jødiske bosetningen Tekoa sør for Betlehem på Vestbredden. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix

Israel bevilger 150 nye millioner til bosetninger

Regjeringen i Israel setter av ytterligere 150 millioner kroner til å finansiere israeleres bosetninger på Vestbredden.

Verdenssamfunnet regner israelske bosetninger som folkerettsstridige og et stort hinder for fred.

Benjamin Netanyahus regjering bruker sikkerhetshensyn som argument for de nye bevilgningene på rundt 70 millioner shekel. Pengene skal imidlertid fordeles til flere ulike formål i bosetningene i palestinske områder, deriblant infrastruktur for turismen, idrettsanlegg og kulturarrangementer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pengene kommer på toppen av allerede budsjetterte midler på nesten 740 millioner kroner til bosetningene, ifølge avisa Haaretz.

Beslutningen er et «slag i ansiktet for verdenssamfunnet», fastslår palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat. USA, EU og en lang rekke andre internasjonale aktører og land har krevd en stans i byggingen av nye bosetninger på det de regner som okkupert land.

Sentrale medlemmer i Netanyahus regjering, som regnes som den mest høyreorienterte i Israels historie, er imidlertid sterke tilhengere av bosetninger og motstandere av en palestinsk stat.

Israel tok over Vestbredden og Øst-Jerusalem i seksdagerskrigen i 1967. I dag bor flere hundre tusen israelske bosettere i områdene der palestinerne, med bred støtte fra verdenssamfunnet, vil opprette en egen stat.

Bygningsarbeidere bygger et nytt hus i Maale Adumim utenfor Jerusalem på Vestbredden i mai. Titalls tusen israelere bor i denne jødiske bosetningen, som Israel har gitt bystatus. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix
Les også
– Israel startet byggingen av 1.800 boliger i fjor
Les også
– Norsk israelvenn deltok i dekkoperasjon i eiendomshandel
Les også
Norskstøttet bosetning skal rives på Vestbredden
Les også
Frykter at flere jøder vil utføre terrorangrep
Les også
Gjenoppretter gamle jødiske kvartaler