Startet banken – nå vil de ut

Det er ikke den banken som det var fra begynnelsen av, sier pastor Olav Rønhovde i Credokirken.

Hermon Holding solgte seg ut i vår.Credokirken planlegger å gjøre det. Mens Credokirken kan vente å få igjen det de har investert i tidligereVerdibanken, måtte de som solgte i 2014 se betydelige tap. I dag heter bankenEasybank, og profilerer seg på billån og forbrukslån. Det er ikke noe pastorOlav Rønhovde i Credokirken (bildet) ønsker i sin portefølje.

– Vi har ikke en plan om å sitte på de aksjene så veldig lenge. Det er ikke den banken som det var fra begynnelsen, sier Rønhovde om de 2,6 prosents aksjeposten menigheten eier i Easybank ASA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han presiserer at de nye eierne har fått tilført ny kapital og sånn sett gjort en god jobb. Men som menighet har han ikke tro på forbrukslån, og legger ikke skjul på at de som menighet hører historier fra mennesker som blir økonomisk bundet av dyre lån.

– Det er ikke alle som klarer å styre dette på en rett måte, og noen blir økonomiske treller av det. Det er jo vanskelig å forutsi for banken, sier han.

Ikke langsiktig

Da eierskapet ble utvidet med en såkalt emisjon lå verdien på rundt ni kroner per aksje. Dette var i slutten av 2014. Siden den gang har aksjekursen styrket seg og etter at Easybank før sommeren fikk ny ledelse har kursen steget opp mot 14 kroner. Får analytikerne rett vil den kunne stige langt mer før Credokirken rekker å selge unna.

– Det vi ser utsikter for er vel at vi kanskje kan hente ut det vi gav. Vi har ikke noen langsiktig horisont med banken når den har endret karakter, men det er også snakk om fornuftig forvaltning, sier Rønhovde.

– Hva tenker du når det nå er over for Verdibanken?

– Jeg vil jo tenke at det var rett det som ble gjort på det tidspunktet. Så har det skjedd noe underveis. Men jeg tror det hadde vært bra om vi hadde hatt en bank som hadde litt andre tanker i forhold til organisasjons-Norge.

– Det ble gjort noen uheldige investeringer underveis?

– Det ble jo det. Og det svekket jo banken betydelig i forhold til renommé. Jeg tror at intensjonen til handlingene var gode, men jeg tror ikke det var riktig av en verdibank å gå inn i det markedet slik det ble gjort, sier Rønhovde om at Verdibanken spekulasjoner i valutamarkedet som førte til at banken måtte ta et tap på ni millioner kroner, og at direktøren gikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Solskinn og storm

Hermon Holding eier investeringsselskapet Hermon Invest, og Hermon Forlag. ForlagssjefSvein E. Andersen er majoritetseier i holdingselskapet. Andersen valgte å ikke selge daOslo Kristne Senter og flere andre solgte seg ut sommeren 2014. I vår lot imidlertid Andersen aksjene gå.

– Vi var med gjennom solskinn og storm, og hadde tro på prosjektet og idéene. Det viste seg å ikke vare, og sånn er det noen ganger. Etter at et par av de største aksjonærene valgte å selge til sekulære investorer så forsvant profilen, og vi valgte å selge i vår.

– Hvor mye regner du med at dere har tapt?

– Vi hadde nedskrevet aksjen ettersom kursene har svingt, så når vi solgte oss ut var det ikke noe regnskapsmessig tap. Men i forhold til det vi hadde investert var det et lite tap, ja. Vi satser heller penger på det som er vårt kall og oppdrag i livet, nemlig kristne bøker og medier, sier Andersen som ikke legger skjul på at bokkjeden Vivos konkurs gjorde våren til et greit tidspunkt å få inn kapital på.

Tapte

Det var sommeren 2014 at særlig mange aksjer skiftet hender. Opplysningsvesenets fond oppgav i sin årsrapport at verdien på deres post på 7,6 prosent var sunktet i verdi fra 7,8 millioner til 2,6 millioner da de solgte. Det er derfor grunn til å tro at en aktør som Oslo Kristne Senter tapte flere millioner da de solgte seg ut i 2014.

Oslo Kristne Senter har ikke vært tilgjengelig for kommentar.