Biskop Tor B. Jørgensen mener høyere skatt er et virkemiddel for mindre ulikhet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / NTB SCANPIX

Biskop tar til orde for høyere skatter

Biskop Tor B. Jørgensen i Den norske kirke frykter velferdssamfunnet er i ferd med å smuldre og mener at forskjellene i Norge øker.

Høyere skatt er et virkemiddel for å stanse utviklingen, mener han.

«Det er en moralsk ulykke at det skal være et poeng å betale minst mulig skatt. Fellesgodene er avhengig av en grunnleggende samfunnskontrakt ... Vår kirke bør tale klart og tydelig for at vi må betale mer skatt og mest for dem som har mest», skriver biskopen i Sør-Hålogaland i en kronikk i Vårt Land mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Teksten er et sammendrag av et lengre foredrag med tittelen «Styrer vi mot et Forskjells-Norge? Kirken, økonomien og nestekjærligheten», som biskopen skal holde i forbindelse med bispemøtet som starter mandag.

Jørgensen sier til Vårt Land at hans mål er å stå opp for fellesgodene som trygghet og relativ likhet

– Skatt er et verktøy som gir samfunnet mulighet til å fordele ressurser, sier Tor B. Jørgensen, som er biskop i Sør-Hålogaland bispedømme

Biskopen sier han er skeptisk til politikk som handler om å få mest mulig skattelettelser.

– De politiske grepene som nå gjøres, er med på å undergrave likhetstanken og velferdsstaten, sier han, og understreker at han ikke er noen fagøkonom.

– Jeg støtter meg til rapporter fra økonom Thomas Piketty og OECD som sier at forskjellene i verden øker. Min enkle logikk er at løsningen ikke er et lavere skattenivå, men at skatt vil være et virkemiddel for å motvirke forskjellene, sier han.

Les også
Biskop åpner for kirkeasyl før rettssakerKirkeasyl
Les også
Lav skatteinngang fra innvandrere fra Øst-Europa
Les også
– Ingen tegn til krise for Norge
Les også
Per Sandberg frykter velferdskutt på grunn av innvandring