Mulla Krekar og forsvarer Brynjar Meling på fengslingsmøte i Oslo tingrett fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sint Krekar nektet å svare på aktors spørsmål

Mulla Krekar mener han er en politisk fange. Han nektet derfor å svare på spørsmål fra politiet og sin egen forsvarer da han krevde seg løslatt fra varetekt fredag.

Politiet ba Oslo tingrett forlenge varetektsfengslingen av mulla Krekar med ytterligere åtte uker under framstillingen fredag formiddag. Politiinspektør Vegard Rødås mener det er «massiv gjentakelsesfare» – altså at han mener det er åpenbart at Krekar ved første anledning vil gjenta eller komme med nye trusler.

– Det er påfallende at han med en gang han ble løslatt fra soning i januar, oppsøkte flere fjernsynskanaler og gjorde nettopp dette, sa Rødås, med henvisning til spesielt intervjuet med NRK i februar som ligger til grunn for den nye siktelsen mot Krekar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Før retten trakk seg tilbake for å vurdere begjæringen, opphevet tingrettsdommer Anne Margrethe Lund referatforbudet som gjelder for blant annet fengslingsmøter.

– Sint inni meg

Den omstridte og ofte frittalende mullaen ville ikke selv kommentere løslatelsesbegjæringen overfor NTB da han ankom tingrettssal 227 fredag formiddag. Han har siden mars samtykket til varetektsfengsling, men har nå fått nok og begjærer seg derfor løslatt.

Da retten ble satt fredag, gjorde han det at han heller ikke ville svare på spørsmål fra aktor eller sin egen forsvarer. Han anser seg for å være en politisk fange og ville derfor bare svare på spørsmål fra tingrettsdommer Lund av respekt for domstolen.

Et stykke ut i rettsmøtet, ba han dessuten tolken slutte å oversette aktors innlegg.

– Når jeg hører på ham, så blir jeg sint inni meg, sa Krekar.

Fare for nye trusler

Krekar er siktet for trusler og oppfordring til straffbare handlinger blant annet under et intervju med NRK i februar. I dette og et intervju med en kurdisk kanal uttalte han dessuten at han ville sende en gave til den som dreper en navngitt kurder, en mann Krekar tidligere er dømt for å ha truet på livet.

Advokat Brynjar Meling hevder det ikke er noen gjentakelsesfare av den art loven krever for varetektsfengsling. Det er ingen automatikk i at han vil gi nye intervjuer, ifølge Meling, som viste til Krekars fem år lange, selvpålagte mediepause siden 2010.

Dessuten omfatter hans siste uttalelser seg de samme forhold som han er dømt for tidligere og rettes mot samme person som han allerede er dømt for å ha truet. Derfor vil eventuelle nye uttalelser inngå i et sammenhengende straffbart forhold, og ikke innebære et gjentatt straffbart forhold, ifølge Meling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Krekar-saken må etterforskes ytterligere
Les også
NTB omtaler ikke IS som terrorgruppeNTB
Les også
Stanser terror med muslimsk humorHumza Arshad
Les også
Politiet anker ikke Krekar-kjennelse