FLERE VELGERE: SV-leder Audun Lysbakken speider etter flere velgere her han står på stand på Torgallmenningen under SVs valgkampåpning i Bergen lørdag.

SV-leder «vil gå i pluss»

SV-leder Audun Lysbakken ville først ikke si hvilket valgresultat han ville være fornøyd med. Men så fikk han vite at KrF-Hareide hadde sagt et tall.

Sosialistisk Venstreparti (SV) hadde valgkampåpning i Bergen lørdag.

SV kjemper en hard kamp mot sperregrensen. Ved de to siste valgene har de så vidt berget seg over og landet på 4,1 prosent. Nå stjeler et voksende Miljøparti De Grønne miljøbevisste stemmer fra partiet på venstresiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvor har du som mål at SV ender etter valget, Lysbakken?

– Jagland har vel lært oss at det ikke er lurt å si et tall, sier Lysbakken.

LES OGSÅ: Høyre-ordfører stilte i gul dressjakke på KrFs valgkampåpning

«Hva sier Hareide?»

Tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland skapte historie da han stilte ultimatum om et valgresultat på 36,9 prosent ved valget i 1997. Ap fikk 35 prosent - og Jagland gikk av som statsminister og banet vei for sentrumsregjering.

Noen få minutter tidligere hadde KrF-leder Knut Arild Hareide sagt til Dagen at han ønsker seg over 6,4 prosents oppslutning ved valget, men at han vil være fornøyd hvis KrF landet på 6-tallet.

– Hareide sier et tall, sier Dagen-journalisten.

– Jasså, hva sier Hareide? spør Lysbakken.

– Helst over 6,4 prosent, men han er fornøyd hvis han er på 6-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Hareide vil over 6 prosent

– I pluss

Hareides tallinnrømmelse får Lysbakken på gli:

– Vi har hatt 4,1 prosent to valg på rad. Målet er å gå i pluss.

På et kommunevalgbarometer som InFact har laget for VG plasserer SV seg på 4,1 prosent igjen. Det positive for partiet er at de står sterkest blant unge velgere.

– Vi ligger godt an. Vi har solide tall sammenlignet med 2011-valget flere steder, sier Lysbakken.

LES OGSÅ: KrF-topp svinger mot venstre i vest

Varmere samfunn

– Hvilke saker skal dere vinne valget på?

– Kampen for et varmere samfunn. Det norske samfunnet har blitt kaldere. Det har blitt større forskjeller. De som har minst, får enda mindre, sier Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SV i Bergen og Hordaland startet høsten med en dårlig nyhet om at deres profilerte politiker Oddny Miljøteig hadde fått kreft og trukket seg fra valgkampen.

LES OGSÅ: Ap faller mest på ny partimåling

Flyktningboikott

I går var det Frp-leder Siv Jensens uttalelser om at kommunene må si nei til å ta imot flyktninger fra Syria som sendte gysninger gjennom politikere fra SV og KrF på Torgallmenningen.

– Det er et tydelig eksempel på smålighet, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagen.

– Her har vi den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig, og så sier den norske finansministeren nei, sier Lysbakken.

SV åpnet i går valgkampen med heldags program i Bergen med politiske seminarer og stands. Lysbakken stod på stand på Torgallmenningen, noen meter fra KrFs gulkledde valgkampmedarbeidere. Også blant KrF-politikere ble det reagert kraftig på utspillet fra Frp-Jensen.

– Nestekjærlighet

Syria-flyktningen splitter nordmenn. Meningsmålinger før sommeren tydet på at halvparten av landets befolkning sa nei til å ta imot 10.000 flyktninger.

– Nordmenn er skeptiske til å ta imot Syria-flyktninger?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har et moralsk ansvar. Man kan kalle det solidaritet eller nestekjærlighet, men vi må være villig til å ta ansvar. Vi kan ikke overlate det til Helles eller andre europeiske land alene, sier Lysbakken.

Les også
Hareide vil over 6 prosentKrF valgkamp
Les også
Svinger mot venstre i vestValgkamp
Les også
KrF rocka Bergen
Les også
Ap faller mest på ny partimåling