NEDTUR: En rød dreining i folk
...
NEDTUR: En rød dreining i folket og vansker med å slå gjennom i media. Det tror partileder Erik Selle er forklaringen på Partiet De Kristnes dårlige valg. Foto: Magnar Børnes
De Kristne håpet på 20 - fikk tre
Del
Frem mot stortingsvalget vil partileder Erik Selle overbevise velgere som får Partiet De Kristne som svar på valgomatene.

Partiet De Kristne oppnådde ikke sine mål om representasjon i 20 kommuner . De fikk inn tre, én mer enn før.

– Vi satte oss mål om opp mot 20 kommunerepresentanter og representasjon i fire fylker. Denne målsettingen følte vi ble bekreftet gjennom valgkampen, og vi hadde god tro på et bedre resultat, sier partileder i De Kristne Erik Selle.

Partiet får inn en representant i kommunestyrene i Bømlo, Vennesla og Karmøy. Bømlo var eneste sted de tidligere hadde representasjon, med to mandat. Der mister altså partiet ett mandat.

Ved forrige kommune- og fylkestingsvalg stilte partiet kun liste i Bømlo og fikk 6,5 prosent av stemmene og to representanter i kommunestyret. I årets valg fikk partiet 3,6 prosent i Bømlo.

I år stilte de lister i 69 kommuner.

Totalt over hele landet stemte 7.001 personer på partiet i kommunevalget. Det utgjør 0,3 prosent av velgerne. 10.715 stemte ved fylkesvalget, men dette gav ikke representasjon. Dette utgjør 0,5 prosent.

Til sammen fikk partiet 17.731 stemmer ved stortingsvalget i 2013. Det utgjorde 0,6 prosent av stemmene.

Ikke siste gang

– Er dette siste valget til Partiet De Kristne, Selle?

– Nei, vi kommer til å ta en evaluering i partiet. Så setter vi kursen mot 2017 og jobber mot det. Jeg tror ikke våre kjernesaker er noe mindre aktuelle i tiden fremover.

– Hva gikk galt?

– Det var en rød dreining i valget, så jeg tror ikke vi heller kommer unna den tendensen. Det er en kurs vi er uenige i, og det gjør oss ikke mindre arbeidsvillige frem mot 2017.

Pressen

– Men jeg vil også invitere Dagen til å skrive mer om våre politiske løsninger og saker.

– Mener du dere ikke har fått gjennomslag?

– Jeg noterer meg at det er også en kamp om å nå gjennom mediemessig. Det sa jeg ved forrige valg også og det får vi jobbe videre med, sier Selle.

Han forteller at partiet er veldig fornøyd med resultatene på valgomatene, hvor det i følge ham var mange som endte opp med treff på De Kristnes politikk.

– Disse velgerne må overbevises. Da blir vi sterkere, legger han til.

Profeti-bok

Partiets toppkandidat i Bergen, Anne-Margrethe Lorentzen, var på forhånd overbevist om at valget kom til å gi henne en plass i bystyret. For to uker siden fikk partiet over én prosent på meningsmålinger i Bergen og Lorentzen var nær ved å kapre et mandat. Valgnatten ble en nedtur. Partiet fikk bare 0,4 prosent, en nedgang på 0,1 fra valget for to år siden.

Lorentzen tror debatten rundt den omstridte boken «22. juli-profetien» er grunn til nedgangen og til at hun selv ikke fikk plass i bystyret.

– Det var usikkerhet ute blant folk om vi tar avstand til boken, sier hun.

– Vi lå an til å komme inn med ett og to mandater i flere kommuner. Så kom boken og vi datt som en stein, sier Lorentzen.

Hun har ikke mistet motet, men er klar til å arbeide for Partiet De Kristne frem mot stortingsvalget om to år.

bømlo,erik selle,karmøy,partiet de kristne,valg 2015,vennesla,valg,politikk