En irakisk mann avlegger sin stemme i landets parlamentsvalg, 12, mai 2018. Foto: Karim Kadim, AP / NTB scanpix

Irak starter arbeidet med manuell omtelling av alle stemmesedler

Irak setter i gang arbeidet med manuell omtelling av alle stemmesedler fra valget 12. mai på tirsdag, opplyser landets myndigheter

Høyesterett i landet ga i juni sin tilslutning til at alle stemmesedlene fra valget i mai skal telles om igjen manuelt. Domstolen vil imidlertid ikke at stemmesedler fra utlandet og fra personer som ble fordrevet av IS, blir forkastet som ugyldige.

Kjennelsen fra høyesterett kom etter at nasjonalforsamlingen ga ordre om at alle stemmesedler skulle telles om igjen, grunnet beskyldninger om valgfusk. Den avtroppende forsamlingen sparket også valgkommisjonen, noe høyesterett ga sin støtte til. I stedet skal dommere ha overoppsyn med omtellingen, som starter tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Valget endte med seier til alliansen til den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr, mens alliansen til statsminister Haider al-Abadi kom på tredjeplass.

Ingen av blokkene fikk imidlertid rent flertall i nasjonalforsamlingen. Det er allerede innledet forhandlinger for å få på plass en ny regjering, men de vil kunne pågå i månedsvis.

Les også
Hun støtter Erdogan og er kritisk til demokratiet
Les også
Erdogan erklærer valgseier i Tyrkia
Les også
Valgresultater i Irak ventes innen to dager
Les også
500 folkevalgte skal kjempe for religionsfrihet
Les også
Irakere går til urnene – frykter fremdeles IS-angrep