Opposisjonspolitikeren Nelson Chamisa mener at valgresultatet i Zimbabwe ikke stemmer. Valget på ny president og nasjonalforsamling ble holdt mandag. Foto: Jerome Delay/AP Photo/NTB scanpix

Chamisa sier han kan bevise valgjuks i Zimbabwe

Emmerson Mnangagwa er gjenvalgt som president i Zimbabwe. Opposisjonskandidaten Nelson Chamisa hevder å ha beviser for at valgresultatet ikke stemmer.

Chamisa hevder videre at politiet har inntatt hans partis hovedkontor, angivelig for å konfiskere informasjon om et feilaktig valgresultat.

– Takk gud for at vi har tatt kopier. Vi kommer til å legge fram bevisene, skriver kandidaten for partiet MDC i en Twitter-melding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den 40 år gamle advokaten Chamisa fikk 44,3 prosent av stemmene i valget, opplyste valgkommisjonen natt til fredag. Vinneren Emmerson Mnangagwas oppslutning var på 50,8 prosent – 0,8 prosent over grensa for å unngå en ny valgrunde.

Chamisa og hans tilhengere nekter å godta resultatet. De anklager også Mnangagwa for ikke å være noe annerledes enn forgjengeren Robert Mugabe, som styrte Zimbabwe med hard hånd i 37 år fram til fjorårets militærkupp.

Trolig ingen ny Mugabe

Valgets vinner har selv tatt til orde for en ny start. Mnangagwa lover å styrke landets skakkjørte økonomi og bedre det enda mer skakkjørte forholdet til Vesten

– La oss alle holde hender i fred, fellesskap og kjærlighet, og sammen bygge et Zimbabwe for alle, skrev Zimbabwes 75 år gamle president i en Twitter-melding natt til fredag.

Mnangagwa tjenestegjorde i mange år under Mugabe, og var visepresident før de to ble politiske fiender forut for militærkuppet.

Forsker Elling Tjønneland ved Chr. Michelsens institutt i Bergen tror ikke Mnangagwa kommer til å videreføre Mugabes politikk.

– Mnangagwa er ingen demokrat, men han er interessert i å få Zimbabwe på fote igjen. Han har skjønt at for å få det til, må det være politisk ro. Derfor trenger han et valg som gir ham politisk legitimitet, sa Tjønneland til NTB torsdag.

Mulig valgjuks

Professor Stephen Chan, en ekspert på afrikansk politikk ved University of London, tror at valget i Zimbabwe i større grad kan ha blitt preget av inkompetanse enn omfattende valgfusk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han tror at upresis stemmetelling kan ha ført til at Mnangagwa unngikk en ny valgrunde, ifølge The Guardian.

EUs observatørkorps har på sin side beskrevet aktive forsøk på å påvirke valget.

– Observatører har rapportert om forsøk på å undergrave ytringsfriheten gjennom tilskyndelser, trusler, press og ved å overtale velgere til å stemme på regjeringspartiet, sa observatørkorpsets leder Elmar Brok tidligere denne uka.

Satte inn hæren mot demonstranter

Gatene i hovedstaden Harare beskrives som unormalt rolige fredag morgen.

Flere av Mnangagwas motstandere frykter imidlertid at myndighetene vil ty til vold for å kneble meningsmotstandere. Onsdag gikk omkring 4.000 opposisjonstilhengere ut i gatene i landets hovedstad Harare for å protestere.

Da demonstrantene ødela biler og knuste rutene på butikker, åpnet soldater ild mot folkemengden, hvorpå seks personer ble drept og fjorten sendt til sykehus.

– Det som har skjedd, er veldig dystert og veldig bekymringsfullt, men det viktigste nå er å holde motet oppe, sa Norsk Folkehjelp-rådgiver og Zimbabwe-ekspert Nina Tawanda til NTB torsdag.

Les også
Valglokalene har åpnet i Zimbabwe
Les også
Startet barnehage for de koptiske martyrenes barn
Les også
Strengere regler for kirker i Rwanda
Les også
Vil du bli misjonær?
Les også
Kvitter seg med historisk misjons-kanal
Les også
Drømte om å være misjonærbarn