VALGT: – Kristelig Folkeparti er snille og hjelpsomme, men de er ikke så store. Og de samarbeider med Høyre, sier Ahmed Isse Abdulahi. Bildet er tatt på valgkampåpningen til KrF i august der han, kona Fatima Hussain og barna Deka (6) og Muhammed (2) fikk ballonger og informasjon.

– Innvandrere stemmer på tre partier

De tre partiene er Arbeiderpartiet, SV eller Kristelig Folkeparti, sier den somaliske familiefaren Ahmed Isse Abdulahi.

Mandag formiddag stemte han for første gang i et norsk valg. Dagen traff den somaliske familien på KrFs valgkampåpning på Torgallmenningen i august. Gule ballonger hang på lille Muhammeds (2) barnevogn. Over skulderen hadde Abdulahi en gul KrF-veske full av valgkampmateriell.

– Vi vil stemme på de som hjelper utlendinger i Norge og de som hjelper barna. Utdanning og helse er viktig, sa Abdulahi, som bor i Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: KrF på stemmejakt hos minoriteter

Snakket med andre

Da Dagen ringer den somaliske familiefaren igjen på formiddagen valgdagen, har han allerede vært i valglokalene og stemt.

Hvilket parti han valgte, ville han ikke si.

– Det er hemmelig valg, sier han.

De siste ukene har han snakket mye med andre fra Somalia, Pakistan og arabiske land om valget og de forskjellige partiene.

– Noen støtter Arbeiderpartiet. Noen støtter SV. Noen støtter Kristelig Folkeparti. Det er bare de tre partiene de stemmer på, sier han.

– Kristelig Folkeparti er snille og hjelpsomme, men de er ikke så store. Og de samarbeider med Høyre, sier han.

Abdulahi er en av 444 000 utenlandske statsborgere og norske statsborgere med innvandrerbakgrunn som har stemmerett ved årets valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Dagen fulgte Fatmata (45) på valgkampmøte

Innvandrermiljø

En rekke av KrFs lokallag henvender seg i valgkampen til innvandrermiljø for å få nye velgere og tillitsvalgte.

Først og fremst jobber KrF inn mot kristne minoritetsmiljø med verdikonservative holdninger.

– Nytt

Undersøkelser viser at muslimer oftest stemmer Arbeiderpartiet og SV.

– Hvis KrF har fått gjennomslag i minoritetsbefolkningen, vil det være noe nytt. Men jeg ser ikke bort fra at det kan endres, sier forsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning. Han står bak valgundersøkelsen blant innvandrerbefolkningen.

– De har ofte politiske holdninger som gjør det naturlig å stemme KrF. De ligger mot midten og til høyre i økonomiske spørsmål, men i moralsk-religiøse spørsmål ligger de ofte nær KrF, sier Bergh.

LES OGSÅ: Ap-lederen roser Frelsesarmeéen

Les også
KrF går på stemmejakt hos minoriteterStemmerettKrF valgkamp
Les også
Fatmata (45) har aldri stemt
Les også
Bank, bank, vi vet hvem du er!«Hvordan vinne valg»Typer