STØRST: Labor-leder Isaac («Buji») Herzog og Sionistunionen får flest seter i Knesset i følge fire menings­målinger rett før helgen. Slår dette til får Herzog i oppdrag av presidenten å danne regjering i Israel. Men det blir ingen lett oppgave for han må både ha støtte fra flere sentrums- og høyrepartier, og han må få en avtale med Den forente liSten (araberne) for å sikre flertall i nasjonalforsamlingen.

Buji får flest seter – Bibi mest populær

Fire meningsmålinger gir Sionistunionen flest seter i Knesset ved valget tirsdag. Likud har våknet og setter inn en voldsom kraftinnsats i siste liten for å forhindre valgtapet.

De fire målingene gir Sionistunionen 24 eller 25 seter i Knesset, mens de gir Likud fra 21 til 23 seter.

Venstrepartiene får likevel bare 41 til 43 seter dersom de får med seg sentrumspartiet Jesh Atid (Jair Lapid) på laget. Med støtte fra Den forente listen (araberne) kommer de opp i 55 - 56, og trenger altså flere småpartier med i folden for å utgjøre et flertall i nasjonalforsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringsdannelse

Den politiske praksis tilsier at det partiet som får størst oppslutning i valget, får oppdraget å prøve å danne regjering som sammen med andre partier må ha støtte fra mer enn halvparten av de 120 representantene i Knesset.

Slår meningsmålingene til betyr det at Labor-leder og statsministerkandidat for Sionistunionen Isaac Herzog («Buji») vil få den vanskelige oppgaven å hente støtte fra partier på venstresiden og i sentrum i et forsøk på å samle et parlamentarisk grunnlag for en ny regjering.

Det blir ingen enkel oppgave, for han må også få flere av de religiøse partiene på kroken og lokke dem med regjeringsmakt og ministerposter dersom han skal lykkes med frieriet.

Sionistunionen er et samarbeid mellom Labor og Tzipi Livnis parti Hatnuah. Avtalen går ut på at de to lederne Herzog og Livni skal være statsministre i to år hver i neste fireårsperiode.

KAN BLI STATSMINISTER: Labor-leder Isaac Herzog møter folk i Ashdod under valgkampen. Nå kan han bli Israels neste statsminister.

Arabisk støtte

I tillegg må Herzog inngå et samarbeid med Den forente listen (arabisk blokk), som ligger an til å få 12 til 13 seter i Knesset.

Araberne har i forkant av valget sagt at de på ingen måte kan tenke seg å bli med i en ny regjering, men de har likevel lovet at de kan opptre som et støtteparti til en ny venstre-sentrum-regjering.

Blir fristelsen for stor kan det kanskje til og med tenkes at de takker ja til en ministerpost i en slik regjering. I så fall blir det første gang siden Jitzhak Rabin var statsminister på 1990-tallet at arabere blir med i regjeringen.

Uansett vil en venstre-sentrum-regjering bli preget av støtten fra de arabiske representantene. Optimister på den kanten håper på rekordstor valgdeltakelse fra arabiske velgere, som kan resultere i opp til 15 representanter fra Den forente listen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Støtten fra den kanten kan imidlertid fort tørke bort når den politiske hverdagen innhenter dem, og Israels regjering er nødt til å innta klare holdninger til terrortrusler fra palestinsk hold. Mister regjeringen støtten fra araberne, er det parlamentariske grunnlaget i Knesset borte, og det må skrives ut nyvalg.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Bibbis sjanse

De fire meningsmålingene fra Haaretz, Maariv, Walla og Channel 1 gir Benjamin (Bibbi) Netanyahus parti Likud fra 21 til 23 seter i Knesset. Skulle det vise seg umulig for Herzog og venstresiden å oppnå flertall for en ny regjering i Knesset, vil president Ruven Rivlin måtte vende seg til Netanyahu og be han å forsøke å forme en regjering.

Likud får uten tvil støtte fra partiet Bajit Jehudi (Bennet), United Torah Judaism, Jisrael Beitenu (Liberman), de nye partiene Kulanu og Jachad, og kan hende til og med Shas. Går det i boks varierer oppslutningen om en slik høyreregjering i meningsmålingene fra 65 til 68 seter i Knesset.

I målingen til Haaretz skårer Netanyahu suverent høyest på spørsmålet om hvem de spurte synes egner seg best til jobben som statsminister i Israel. 48 prosent svarer Netanyahu, mens 34 prosent peker på Herzog.

VALGKAMP: Lederne for Sionistunionen Isaac Herzog og Tzipi Livni møter folk på frukt- og grønnsaksmarkedet i Tel Aviv under valgkampen.

Mislykket kampanje

Lederne for Likuds valgkampanje har innsett at deres strategi ikke har vært vellykket. Netanyahu har i nesten hele valgkampen vært fraværende og ikke stilt opp i media eller møtt velgerne ansikt til ansikt. For å bøte på dette ble Netanyahu intervjuet i to aviser og en tv-kanal torsdag og fredag. Til Channel 2 sa Netanyahu at det er «stor fare for at Tzipi Livni og Isaac Herzog kan bli statsministre i Israel med støtte fra den arabiske blokken i Knesset».

På spørsmål om han ville slutte i politikken dersom han ikke får fortsette som statsminister, svarte Netanyahu:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er ikke opptatt av spørsmål om å slutte, jeg arbeider med å vinne.

Søndag kveld satte så Likud punktum med et stort valgshow på Rabinlassen i Tel Aviv.

Peres for Herzog

Tidligere president Shimon Peres har også kastet seg inn i valgkampen med full støtte til Sionistunionen. Peres representerte Labor i det meste av sin politiske fartstid. Han beskriver Herzog som en «klartenkt leder som er troverdig og ansvarlig, og arbeider til det beste for det israelske folk».

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
– Blair trekker seg fra Midtøsten-jobb
Les også
Je suis Israël
Les også
Første TV-debatt for Netanyahu og Herzog
Les også
Valg mellom velferd og sikkerhetValg i Israel
Les også
Ny IS-video viser gutt likvidere israelsk araber
Les også
Israels neste statsminister