Et luftfoto viser folk som kjøler seg ned på en strand ved innsjøen i Haltern, Tyskland. Foto: Ina Fassbender / Reuters / NTB scanpix

Hetebølgen over Europa skal fortsette

Hetebølgen som feide over Europa onsdag, tok med seg strømmen flere steder. I Paris, Brussel, London og flere andre byer krøp temperaturen opp mot 40 grader.

En million husstander vest i Frankrike mistet strømmen natt til onsdag da hetebølgen slo inn fra Spania. Senere på dagen gikk strømmen i 100.000 boliger i Storbritannia.

Dyreparker over hele kontinentet innførte kriseberedskap for å kjøle ned dyrene. I Nederland fikk elefanter kalddusjer og lemurer is med kjøtt- og fruktsmak. I den største dyreparken i Roma fikk orangutangene velge mellom flere ulike smaker på isen, inkludert fersk frukt eller tørkede fiken toppet med egg og insekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Byene får skylden

Samtidig som hetebølgen tvang folk ut til nærmeste park, innsjø eller fontene, diskuterte by- og regionspolitikere et krav om en større innsats for å bremse den globale oppvarmingen. Mer enn halvparten av verdens befolkning bor i urbane områder, som får skylden for mer enn 70 prosent av utslippene av drivhusgasser.

Også andre politikere slet med avgjørelser i varmen.

– Jeg vet hvilke bilder dere kommer til å bruke i avisen i morgen, sa EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker, som flere ganger tørket pannen under en pressekonferanse i Brussel onsdag. Han sa ikke noe om han svettet på grunn av temperaturene ute eller temperaturen i forhandlingene med Hellas.

Flere benyttet anledningen til å sole seg og samtidig nyte utsikten til Eiffeltårnet i Paris onsdag. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpix

Rekord på Wimbledon

Med en temperatur på 35,7 grader i London ble tennisspillere og fans utsatt for den varmeste Wimbledon-turneringen noensinne, og rekorden fra 1976 ble slått.

Arrangøren kunne ha stanset turneringen, men avgjorde å la kvinnene få en ti minutters pause mellom settene. De ble kritisert for ikke å innføre pause for mennene også.

En svett, gjennomvåt og sju ganger tennismester Roger Federer, sa etter kampen at han var klar for en dusj.

– Men jeg er egentlig så våt allerede at jeg ikke er sikker på om jeg trenger en, la han til.

Hett på ny i Spania

I Spania vil det komme en ny hetebølge fredag – og den vil vare minst ni dager, ifølge landets meteorologiske institutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Temperaturen skal bli spesielt høy mandag, med 44 varmegrader i noen regioner. De høye temperaturene skyldes varme vinder fra Afrika, opplyser en talsperson for instituttet.

Det varme været vil spre seg til resten av Europa, og lørdag når hetebølgen Frankrike, Tyskland, Italia, sørlige Sverige, Polen og andre land i Sentral-Europa.

Det er anslått at 70.000 personer, de fleste av dem eldre mennesker, omkom i en hetebølge i Europa i 2003.

Les også
En av tre nordmenn gir bort feriepengerGAVEGALLUP
Les også
Inviterer til friluftsmøte i sommar-HardangerBladet Evangelistens Bibelkonferanse
Les også
– Gjerningsmannen i Sousse hadde medhjelpere
Les også
UD advarer Hellas-turister mot tomme minibanker