Satser stort mot menneskehandel

Norges-avdelingen for organisasjonen «Hope for Justice» fyller i disse dager ett år. Sondre Høysæter sier at han opplever at stadig flere unge lar seg engasjere i kampen mot menneskehandel. Han leder organisasjonen sitt arbeid i Norge, og forteller at de nå holder på å utvide virksomheten.

– Hvis vi går tilbake to-tre år i tid så var det relativt få som visste om utfordringene knyttet til menneskehandel. Nå opplever vi at vi ikke begynner på null med folk, og at det er mange som har hørt om saken og kjenner til sentrale begreper, sier lederen.

MenneskerettighetsorganisasjoneneHope for Justice ogA21 fikk mye oppmerksomhet da de mottok midler fra innsamlingsarrangementetEn Dag i fjor sommer. I overkant av tre tusen mennesker møtte opp på Bislett stadion for å skape oppmerksomhet rundt menneskehandel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Funnet flere hull

Høysæter sier at Hope for Justice har funnet flere hull i det norske arbeidet mot menneskehandel. Han mener det er mangler i kompetansen til de fagpersonene som mest sannsynlig er i kontakt med ofre for menneskelig slaveri, deriblant politi, helsepersonell og ansatte på asylmottak.

Han legger også til at det er problematisk at så mye av ansvaret faller på politiet, og at mange kommuner mangler beredskapsplaner når ofre dukker opp.

– De hullene vi identifiserer kan vi tette, sier Høysæter.

Viktige aktører

Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant for KrF, sier at han flere ganger har benyttet seg av kompetansen til blant andre Hope for Justice nårStortinget har behandlet saker og tiltak mot menneskehandel.

– De har vært en viktig organisasjon som har kommet med gode innspill om hvordan vi kan bekjempe slaveri, sier Ropstad.

Han tror Hope for Justice og lignende organisasjoner vil spille en viktig rolle i arbeidet mot moderne slaveri.

– Stortinget ønsker også å heve kompetansen på det identifisere ofre for menneskehandel i yrker som grensevakter, flyplassarbeidere og blant politifolk, sier Ropstad, og legger til:

– Organisasjonen utfører et ekstremt viktig arbeid ved å gjøre folk bevisst på problematikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ser også for seg at Hope for Justice kan utvide arbeidet sitt i tråd med det som er gjort i Storbritannia.

– Der har de ansatt tidligere politietterforskere, men også gitt oppfølging til de som har klart å komme seg ut av menneskehandel. Det hadde vært fantastisk, sier Ropstad.