Veteran tar farvel med bedehuset

Den nye indremisjonsformannen oppfordret folk til å melde seg ut av kirken. Godtfred Eriksen (89) svarer med å melde seg ut av Indremisjonsforbundet.

– Prinsippet har vært i kirken, men ikke av kirken. Dette harImF fulgt i mange, mange år, og det har fungert greit, sier han.

Eriksen er ingen hvem som helst i bedehuslandskapet. Listen over ting han har gjort i ImF er lang, og det skal ha blitt sagt i en presentasjon av ham at han har vært alt i ImF - med unntak av kvinnesekretær. Han har blant annet vært Landsungdomssekretær og konstituert generalsekretær i organisasjonen som han i et langt liv har hatt et nært og godt forhold til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Tid for oppbrudd?

Brudd på linjen

I brevet til ledelsen begrunner han avgjørelsen med at ImF på generalforsamlingen i sommer valgte en person til formann som etter eget utsagn har vært utmeldt av kirken i 17 år og som i tillegg henstiller medlemmer til å melde seg inn iImF trossamfunn. «Når dette skjer er det et brudd på linjen som har vært ført tidligere», skriver han.

Den nye formannen, Odd Asbjørn Nybø, ble intervjuet avDagen like etter valget. På spørsmål om han ville be folk melde seg ut, svarte han at han ønsket å gi folk et puff til å melde seg inn i ImF Trossamfunn, noe som medfører at de også må melde seg ut av kirken. I et intervju medSambåndet sier han atDen norske kirke har sviktet og at ImF må stå klar til å føre videre det som kirken har gitt opp. Nybø ønsker seg ett stort trossamfunn for bedehusene.

Eriksen mener Nybø går for langt i å oppmuntre folk til å melde seg ut av kirken.

– Selvfølgelig er det problem i Den norske kirke i dag. Jeg skal være den første til å innrømme at vigselsrett for samkjønnede par er vanskelig å svelge. Men det er en annen side ved kirken som vi ikke må glemme, og det er alle de konservative prestene. Hvor skal de gjøre av seg hvis ikke kristenfolket bakker dem opp og forsøker å hjelpe dem på alle måter? Personlig mener jeg vi har en plikt til å ha vår plass i kirken med de skrøpeligheter den bærer med seg i dag, sier han.

– Kortslutning

– Det er dramatisk å melde seg ut etter rundt 50 års tjeneste?

– Det er det, og det var ikke lett for meg å ta avgjørelsen. Men jeg føler at slik situasjonen er nå, så er det vanskelig for meg å fortsette. Min plass er nå i Den norske kirke. Der har jeg funnet meg vel til rette og har opplevd både omsorg, kjærlighet og forståelse, sier han.

Nybø synes det er trist hvis hans uttalelser i sommer har medført at Eriksen melder seg ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis det jeg har sagt fører til at noen takker for seg i våre forsamlinger, opplever jeg det som en kortslutning, legger han til.

Han opplyser at det å melde seg ut av organisasjonen i praksis betyr at en melder seg ut av det lokale fellesskapet på bedehuset, og ikke fra ImF sentralt.

– Eriksen synes det er viktig at de konservative blir i kirken og bakker opp de konservative prestene. Hva tenker du om det?

– Det kan jeg forstå, men man trenger ikke være medlem for å gjøre det. Selv har jeg et sterkt ønske om at ImF skal kunne være en god støtte for disse prestene i tiden fremover, også vi som har meldt oss ut.