KONTAKT: Mads Gilbert snakker
...
KONTAKT: Mads Gilbert snakker her i telefon utenfor Al-Shifa-sykehuset i Gaza by i sommer. Han skal ha hatt kontakt med høytstående lederskikkelser i Hamas, ifølge israelsk etterretningstjeneste. Foto: MOHAMMED ABED, AFP
– Har tett kontakt med Hamas-topper
Del
Den norske legen Mads Gilbert skal ha hatt tett kontakt med sentrale Hamas-topper. Derfor er han nektet innreise i Gaza.

Det er den israelske etterretningstjenesten som mener den har avslørt tett kontakt mellom sentrale Hamas-topper og den norske legen, skriver VG .

Den norske legen som gjentatte ganger har jobbet på Al-Shifa-sykehuset i Gaza by og skarpt har kritisert Israels krigføring ble i oktober nektet innreise til Gaza av sikkerhetsgrunner .

Les også: Skremmende holdninger (lederartikkel i Dagen)  - Tar til orde for etnisk rensing (artikkel) - « De ugudelige skal bli utryddet av landet » (kronikk)

Møter

De påståtte avsløringene av møtene mellom Gilbert og Hamas-toppene skal være en sentral årsak til at den norske legen er nektet å reise inn til Gaza fra Israel, sier en kilde med tilgang til etterretningsinformasjon til vg.no .

– Gilbert har hatt kontakt med høytstående representer for Hamas, ikke bare menige i organisasjonen. Det gir ikke grunnlag for å arrestere ham, men slik kontakt med lederne for en terrororganisasjon er nok til å nekte ham innreise til Gaza, sier kilden.

Overvåkning

Kontakten mellom Gilbert og Hamas-ledelsen skal ha blitt avdekket gjennom etterretningstjenestens overvåkning av lederskikkelser i Hamas.

– Gilbert dukket opp på radaren i forbindelse med overvåkning av terrormål, mens han hadde møter og annen kontakt med dem, sier kilden til vg.no.

Mads Gilbert bekrefter å ha møtt tidligere helseminister Bassem Naim flere ganger. Han ble senere utenrikspolitisk rådgiver for Hamas-regjeringen.

– Åpen kontakt

Gilbert sier at han alltid har hatt helt åpen kontakt med palestinske helsemyndigheter under sitt arbeid som lege i palestinske områder, enten disse har representert PLO, palestinske selvstyremyndigheter eller Hamas.

– Det er selvsagt ikke mulig å jobbe som lege i Gaza i så mange år uten å ha kontakt med lokale helsemyndigheter. Det har vi gjort helt åpent og i alle år, også før Hamas overtok kontrollen. Dette handler om å respektere det lokale lederskapet for sykehusene, sier Gilbert.

«På ubestemt tid»

Det norske utenriksdepartementet har reagert kraftig på utestengelsen av Gilbert.

Gilbert hevdet selv at han er utestengt fra Gaza på livstid. Israels viseambassadør George Deek har imidlertid sagt til NTB at forbudet gjelder «på ubestemt tid».

Etter motstridende meldinger fra det israelske utenriksdepartementet, sa Israels ambassade i Oslo at Mads Gilbert er utestengt fra Gazastripen – ikke fra Israel.

Se også: Gilbert møtte Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk i NRK-debatt

 

gaza,george deek,hamas,israel,midtøsten,bassem naim,mads gilbert