Uenighet om nytt jordskjelv i Nord-Korea

Et jordskjelv med styrke 3,4 er registrert i Nord-Korea, ifølge kinesiske medier. Det er usikkert om skjelvet stammer fra en atomprøvesprengning. 

Det kinesiske seismologisenteret sier at skjelvet har en dybde på null og mistenker at det stammer fra en eksplosjon. Senteret for skjelvet ligger ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua på samme sted som atomprøvesprengningen i september.

Den sørkoreanske værtjenesten bekrefter også at skjelvet inntraff i dette området, men hevder på sin side at det trolig er snakk om et naturlig jordskjelv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da Nord-Korea detonerte det landet selv hevdet var en hydrogenbombe i september, ga det langt kraftigere utslag på jordskjelvmålingene. Den gang ble det registrert et jordskjelv med styrke 6, og de nærliggende landene var raskt enige om at det var et menneskeskapt skjelv.

Ordkrig

Det har de siste dagene vært spent mellom Nord-Korea og det internasjonale samfunnet.

USAs presidentDonald Trump kalte nylig landets lederKim Jong-un for rakettmannen og truet med å «totalt tilintetgjøre Nord-Korea» under sin tale til FNs hovedforsamling.

Kim slo tilbake med uvanlig konkrete personangrep mot Trump.

– Trump fornærmet meg og mitt land foran hele verden, og kom med den voldsomste krigserklæringen i historien, sa han ifølge, det statlige nyhetsbyrået KCNA.

–Jeg skal helt sikkert og definitivt temme den sinnsforvirrede senile amerikanske gamlingen med ild, sa han videre.

Sanksjoner

For to uker siden innførte FNs sikkerhetsråd sin åttende pakke med sanksjoner i kjølvannet av Nord-Koreas atomprøvesprengningen i begynnelsen av september. De siste sanksjonene setter for første gang også begrensninger i oljeeksporten til Nord-Korea, noe som trolig vil påvirke bensinprisene ytterligere.

Kina er i dag Nord-Koreas desidert største leverandør av olje, men bekreftet fredag at de kommer til å støtte opp om de nye sanksjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med strupingen av oljetilførselen håper FN blant annet å ramme militæret, som vil få mindre bensin til å drive sine stridsvogner og andre militærkjøretøy med.