Trump vil ikke kommentere israelsk lov om bosetninger

Trump-administrasjonen vil ikke kommentere den israelske nasjonalforsamlingens forsøk på å legalisere bosetninger i palestinske områder.

Knesset vedtok mandag en ny lov som "legaliserer" såkalte utposter, mindre israelske bosetninger som er etablert uten israelske myndigheters godkjenning påVestbredden.

Et samlet verdenssamfunn har gjentatte ganger slått fast at dette er ulovlig og at de israelske bosetningene er et brudd påGenevekonvensjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

PresidentDonald Trump har imidlertid signalisert at han har et noe annet syn på dette og administrasjonen iWashington vil ikke kommentere den nye israelske loven.

– Administrasjonen må først få sjansen til å konsultere med alle parter om veien videre, sier en anonym kilde iamerikansk UD

Avventer

– Det er indikasjoner på at denne loven vil bli behandlet i det israelske rettssystemet, og Trump-administrasjonen avventer å kommentere loven inntil det foreligger en relevant kjennelse, sier kilden. 

Israelske myndigheter har etablert 121 offisielle bosetninger på Vestbredden, og israelske bosettere har i tillegg etablert flere titalls utposter uten israelske myndigheters godkjenning. De fleste bosetninger har tidligere begynt som slike utposter.

Knesset vedtok mandag med 60 mot 52 stemmer å "legalisere" 53 utposter og boliger som er bygd uten myndighetenes velsignelse i eksisterende bosetninger. Ifølge den israelske fredsorganisasjonenPeace Now dreier det seg til sammen om 3.800 bosetterboliger. 

Legalisert tyveri

Palestinske myndigheter kaller vedtaket i Knesset et forsøk på å "legalisere tyveri" og har gjort det klart at de vil bringe saken inn for internasjonale organer og rettsinstanser. Det misliker USA. 

– Det er med bekymring vi ser at andre aktører har sagt at de akter å bringe dette inn for flernasjonale organer, inkludertDen internasjonale straffedomstolen (ICC), sier en kilde i amerikansk UD. 

– Vi er fortsatt sterkt imot å bringeIsrael inn for ICC fordi dette ikke vil bidra til fred, sier kilden.