Over 700.000 israelere bor i d
...
Over 700.000 israelere bor i dag i strid med Genevekonvensjonen i rundt 240 bosetninger og utposter som er etablert på den okkuperte Vestbredden. Foto: AP / NTB scanpix
Trump vil ikke kommentere israelsk lov om bosetninger
Del
Trump-administrasjonen vil ikke kommentere den israelske nasjonalforsamlingens forsøk på å legalisere bosetninger i palestinske områder.

Knesset vedtok mandag en ny lov som "legaliserer" såkalte utposter, mindre israelske bosetninger som er etablert uten israelske myndigheters godkjenning på Vestbredden .

Et samlet verdenssamfunn har gjentatte ganger slått fast at dette er ulovlig og at de israelske bosetningene er et brudd på Genevekonvensjonen .

LES: Knesset legaliserer boliger i palestinske områder

President Donald Trump har imidlertid signalisert at han har et noe annet syn på dette og administrasjonen i Washington vil ikke kommentere den nye israelske loven.

– Administrasjonen må først få sjansen til å konsultere med alle parter om veien videre, sier en anonym kilde i amerikansk UD

Avventer

– Det er indikasjoner på at denne loven vil bli behandlet i det israelske rettssystemet, og Trump-administrasjonen avventer å kommentere loven inntil det foreligger en relevant kjennelse, sier kilden. 

Israelske myndigheter har etablert 121 offisielle bosetninger på Vestbredden, og israelske bosettere har i tillegg etablert flere titalls utposter uten israelske myndigheters godkjenning. De fleste bosetninger har tidligere begynt som slike utposter.

LES OGSÅ: Sammenstøt da ulovlig utpost ble evakuert

Knesset vedtok mandag med 60 mot 52 stemmer å "legalisere" 53 utposter og boliger som er bygd uten myndighetenes velsignelse i eksisterende bosetninger. Ifølge den israelske fredsorganisasjonen Peace Now dreier det seg til sammen om 3.800 bosetterboliger. 

Legalisert tyveri

Palestinske myndigheter kaller vedtaket i Knesset et forsøk på å "legalisere tyveri" og har gjort det klart at de vil bringe saken inn for internasjonale organer og rettsinstanser. Det misliker USA. 

– Det er med bekymring vi ser at andre aktører har sagt at de akter å bringe dette inn for flernasjonale organer, inkludert Den internasjonale straffedomstolen (ICC), sier en kilde i amerikansk UD. 

– Vi er fortsatt sterkt imot å bringe Israel inn for ICC fordi dette ikke vil bidra til fred, sier kilden.