Russlands FN-ambassadør Vitali
...
Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin. Foto: Keith Bedford / Reuters / NTB scanpix
Russland beskylder Tyrkia for å bevæpne IS
Del
Russland hevder at Tyrkia leverer våpen, eksplosiver og kjemikalier til ekstremister som tilhører IS i Syria.

Påstanden kommer fram i et brev Russlands FN -ambassadør Vitalij Tsjurkin har sendt til Sikkerhetsrådet . Der hevdes det at Tyrkia er den fremste våpenleverandøren til IS -krigerne. Ifølge Tsjurkin har tyrkisk etterretning oppsyn med smuglingen, som i hovedsak skal foregå med biler, «også som del av kolonner med humanitær bistand».

LES: Russland trekker seg ut av Syria

En talsmann for Tyrkias FN-delegasjon svarer i en epost at det russiske brevet «åpenbart inneholde grunnløs påstander som vi avviser fullstendig». Han påpeker at mange tyrkere er drept i IS-angrep og at tyrkerne regner ekstremistgruppen som en trussel mot landets sikkerhet.

Det siste halvåret har russiske kampfly hjulpet det syriske regimet i den fem år gamle borgerkrigen som har kostet over 250.000 mennesker livet. Tyrkia har sammen med Saudi-Arabia og andre land i regionen støttet motstanderne til president Bashar al-Assad og er svært lite begeistret for at han styrker grepet om makten i det krigsherjede landet.

Den tyrkiske talsmannen mener Russland med sitt brev «ønsker å overskygge de sivile dødsfallene, elendigheten og ødeleggelsen forårsaket av militæroperasjonen til Russland, regimets mest ihuga allierte».