Palestinerne åpner ambassade i Vatikanet

Palestinernes president Mahmoud Abbas møter i dag pave Frans i Vatikanet, der palestinerne nå åpner ambassade.

Vatikanstaten anerkjente nyligPalestina som uavhengig stat, noe 137 land har gjort fra før.

Over 70 prosent av verdens land, som representere over 80 prosent av jordas befolkning, har nå anerkjent staten Palestina, blant demSverige ogIsland, men ikke Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi mener fremdeles at det er mest hensiktsmessig å anerkjenne staten Palestina når det foreligger en fremforhandlet løsning, sa utenriksministerBørge Brende (H) i 2016.

Heiste flagget

Den nye ambassaden deler bygning med ambassadene til Peru, Ecuador og Burkina Faso i Vatikanstaten, og lørdag heiste Abbas det palestinske flagget utenfor lokalet.

Etter flaggheisingen oppfordret den palestinske presidenten andre land til å gjøre som Vatikanet og anerkjenne Palestina som uavhengig stat.

Pave Frans kalt Abbas «fredsengel» da han besøkte Vatikanet i 2015, og forholdet mellom de to er godt.

Lørdag hadde den palestinske presidenten med seg en gave til paven – en stein fraGravkirken i Jerusalem, samt en oppdatering om restaureringsarbeidet som pågår vedFødselskirken i Betlehem.

Jerusalems status

Det er ikke kjent hva de to snakket om, men ett av temaene var trolig Jerusalems framtidige status.

Ingen av de drøyt 80 landene som har ambassade i Israel, har lagt denne tilJerusalem. Påtroppende presidentDonald Trump har imidlertid sagt at han vurderer å flytteUSAs ambassade fraTel Aviv til Jerusalem, til sterke protester fra palestinerne og andre.

Katastrofale følger

– En flytting vil få katastrofale følger for fredsprosessen, for en tostatsløsning og for stabilitet og sikkerhet i hele regionen, slår Abbas fast i et brev til Trump tidligere i måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dersom dette er beslutningen, flytte ambassaden til Jerusalem, vil det ikke være til hjelp for fredsprosessen og vi håper at det ikke skjer, sa Abbas lørdag.

Palestinerne gjør krav på Øst-Jerusalem som sin hovedstad, og Vatikanet ønsker en internasjonalt garantert status for byen for å beskytte den hellige karakter.