Netanyahu avviste regionalt fredsinitiativ

Amerikanske kilder bekrefter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviste et fredsinitiativ som daværende utenriksminister John Kerry forhandlet fram.

Netanyahu deltok i fjor på et hemmelig møte i Akaba iJordan med Jordanskong Abdullah og Egypts presidentAbdel Fattah al-Sisi somKerry hadde arrangert, ifølge avisaHaaretz.

Kilder iObama-administrasjonen sier at Kerry foreslo regional anerkjennelse av Israel som en jødisk stat sammen med en gjenopptakelse av fredsforhandlinger med palestinerne, med arabisk støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv omNetanyahu har uttalt at arabiske land bør involveres for å oppnå fred med palestinerne, og selv om anerkjennelse avIsrael som en jødisk stat har vært et nøkkelkrav, avviste statsministeren framstøtet.

Hans begrunnelse var at han ikke ville klare å samle nok støtte i sin koalisjonsregjering for den betydelige tilbaketrekkingen fra palestinske områder som fredsplanen ville kreve.

I ettertid kan det se ut som denne planen var bakgrunnen for et forsøk på å trekke den moderate opposisjonslederenIsaac Herzog inn i regjeringen. Det falt i fisk da Netanyahu i stedet utnevnte nasjonalistlederenAvigdor Lieberman til forsvarsminister.

To av Kerrys tidligere medarbeidere bekrefter at møtet fant sted i februar. De sier at planen fulgte opp det 15 år gamle saudiarabiske fredsinitiativet som innebar full arabisk anerkjennelse av Israel i bytte mot en palestinsk stat innenfor 1967-grensene.

For å friste Israel hadde Kerry tatt med anerkjennelsen av Israel som en jødisk stat og Jerusalem som felles israelsk-palestinsk hovedstad.